Куди скаржитися пасажирам поїздів

07:30, 15 серпня 2017
Куди і як саме скаржитися, якщо Ваші права як пасажира порушені? Як має реагувати керівництво залізниці?
Куди скаржитися пасажирам поїздів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Головна рекомендація всім пасажирам — не закривати очі на порушення своїх прав, адже наступного разу може бути гірше. Та й механізм скарг, насправді, досить простий.

Спочатку зі своєю проблемою звертайтеся до провідника вагона. Якщо він не відреагував — кличте начальника поїзда. А якщо і той не задовольнив Ваше прохання, то вимагайте Книгу скарг і пропозицій. Цей документ суворої звітності повинні видавати на першу вимогу, а Ваша запис в ньому стане суттєвим аргументом для змін на краще.

Протягом 30 днів «Укрзалізниця» повинна надати відповідь на Вашу скаргу. Якщо цього не відбулося, то звертайтеся в прокуратуру, яка проведе відповідну перевірку.

Кращим варіантом є написання колективної скарги. Причому направляти її слід не до керівництва залізниці, а безпосередньо в суд. Для цього Вам знадобляться точні факти події, а також підписи і контакти свідків. Звичайно, потрібно вписати дані провідника, вказати номер поїзда і зберегти квитки на проїзд, а також не забути отримати підпис начальника поїзда на другому екземплярі поданої заяви про її прийняття.

Квиток збережіть в будь-якому випадку, адже це договір між Вами і залізницею, а значить, він буде необхідний при виникненні проблем.

Пам'ятайте, що Книга скарг є і на вокзалах. Вона може знадобитися в разі помилкової висадки не на тій станції. Якщо це з Вами сталося, то при виході зверніться до чергового по станції і занесіть в журнал відмітку про те, що Ви були висаджені раніше або пізніше своєї станції. Далі вимагайте в касах, щоб дали квиток до тієї зупинки, яка Вам необхідна. Такий проїзний документ повинні видати безкоштовно, звичайно, якщо Вас не висадили з поїзда за порушення правил перевезення. Але ця дія повинна супроводжуватися спеціальним актом, бажано підписаним пасажирами.

У будь-якому випадку пам'ятайте: Ви — не тільки замовник послуг, а й платник податків, а «Укрзалізниця» — державна структура, яка повинна забезпечувати комфорт своїх пасажирів.

На завершення — основні поради:

  • ознайомтеся з обов'язками провідника вагона і правилами перевезення пасажирів;
  • в разі порушення Ваших прав не соромтеся звертатися до провідника, начальнику поїзда, пишіть в Книгу скарг;
  • зберігайте свій проїзний квиток і залучайте інших пасажирів в якості свідків.

Нагадаємо, Росія добудувала залізницю в обхід України.

Автор:
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки