Виплати переселенцям: Кабмін змінив порядок надання грошей на проживання

23:03, 3 вересня 2022
Уряд ухвалив зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним українцям.
Виплати переселенцям: Кабмін змінив порядок надання грошей на проживання
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет міністрів ухвалив зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (ВПО), повідомляє Офіс Омбудсмена у Facebook.

У роз'ясненні сказано, що надання допомоги таким людям буде передбачено з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому громада, звідки перемістилася особа, включена до переліку тергромад, розташованих у районі проведення воєнних (бойових) дій або у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Зазначається, що ходити самій людині кудись із документами, писати заяви не треба. ДП Інформаційно-обчислювальний центр Мінсоцполітики України автоматично нараховуватиме допомогу при включенні тергромади до зазначеного переліку територіальних громад, який двічі на місяць переглядається Мінреінтеграції.

Цими змінами передбачено призначення допомоги органом соціального захисту населення протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви про допомогу.

У разі зміни ВПО місця обліку та неотримання допомоги на проживання за попереднім місцем проживання/перебування, виплата призначається за останнім місцем обліку.

«Змінами також врегульовано питання надання можливості на отримання допомоги ВПО, які мають право та заяви яких були подані через кошти Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) до 30 квітня 2022 року і не були повністю ним сформовані чи перебували в обробці», – поінформували в Офісі Омбудсмена .

За даними відомства, для цього ВПО можуть звернутися особисто або поштою до органу соцзахисту населення та подати до 1 жовтня поточного року за встановленою формою заяву на виплату із зазначенням, зокрема, номера банківського рахунку (за стандартом IBAN) або персональних даних одержувача.

Одночасно необхідно додатково надати інформацію, що зберігається на носіях, що підтверджує факт подання заяви через Портал Дія (наприклад, скріншот). У свою чергу Мінцифри надасть Мінсоцполітики переліки ВПО, які мають право на допомогу. Переліки будуть направлені у розрізі районів та міст, де такі особи первинно подавали документи через Портал Дія, – заявили в Офісі.

У відомстві додали, що допомога на проживання не надаватиметься переселенцям, взятим на облік до 24 лютого 2022 року, за винятком низки осіб. До цієї категорії осіб, як уточнюється, належать громадяни, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату ЖКП, та повторно перемістилися з тимчасово захопленої Росією території, з території громад, розташованих у районі проведення воєнних дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні після 24 лютого 2022 року.

Раніше ми писали, чи потрібно надавати довідку ВПО, щоб влаштувати дитину до школи.

Також стало відомо, скільки в Україні внутрішніх переселенців.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя