19 лютого в Україні відзначають День Державного герба

09:09, 19 лютого 2023
Український Тризуб має багату історію, яка налічує кілька тисяч років.
19 лютого в Україні відзначають День Державного герба
Фото: depositphotos.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Один із державних символів України – Державний Герб – відзначає своє свято щорічно 19 лютого.

Одним із основним символів Української держави є Тризуб. Як нагадує Інститут національної пам’яті, цей символ має тисячолітню історію і походить ще від князівського роду Рюриковичів, які мали його за свій знак.

Князь Володимир Святославович, також відомий як Володимир Великий – хреститель Русі, використовував Тризуб на своїх монетах. Так само чинив Ярослав Мудрий.

З ХХІІІ століття і до початку ХІХ століття символ поринув у забуття, але зрештою був відроджений прихильниками ідеї української державності. У ХХ столітті знак отримав нове значення, ставши символом визвольних змагань українського народу. Зокрема його затвердила в якості герба Українська Центральна Рада за пропозицією Михайла Грушевського у 1918 році. Пізніше радянська влада, окупувавши Україну, затаврувала його "націоналістичним", заборонила і почала жорстоко переслідувати тих, хто його використовував.

Після відновлення української незалежності у 1991 році Тризуб було обрано Малим державним гербом України. Це сталось 19 лютого 1992 року. Дату зафіксували як святкову. З тих пір Тризуб є одним із ключових символів України і маркером української ідентичності. Зараз Тризуб, так само, як і синьо-жовтий прапор, об’єднує всіх українців, які боронять свою державу від російського вторгнення на фронті та в тилу.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду