Що робити із продуктами, які контактували з водою під час затоплення
У квартирі, будинку чи підвалі могли залишитися продукти харчування, які контактували з водою під час затоплення. Що з ними робити розповіли у Міністерстві охорони здоров’я.
«Передусім варто пам’ятати, що така їжа потребує обережного використання. Якщо у вас є найменший сумнів у тому, чи вживати якусь їжу — не вживайте її!
Потрібно позбутися продуктів:
- з незвичним запахом, кольором чи текстурою
- у звичайній, не захищеній від води, упаковці
- у картонній упаковці
- з негерметичною кришкою
- консервовані в домашніх умовах (є ризик порушення герметичності пакування)
- консервовані, якщо у них: здуті кришки, деформовані або з ознаками іржі бляшанки
Якщо з продуктів, які були щільно закриті, під час відкривання виливається рідина чи йде піна, а інгредієнти втратили колір — їх також не можна їсти.
Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі.
Щоб очистити та дезінфікувати посуд чи прибори, потрібно:
- вимити все гарячою водою з мийним засобом
- промити чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами
- облити предмет окропом та дати висохнути або витерти насухо.
Щоб очистити заводську консервацію чи продукти в пластиковій упаковці:
- видаліть етикетки. Не забудьте записати термін придатності
- очистіть поверхню від бруду та мулу
- помийте упаковки гарячою мильною водою
- ополосніть її чистою безпечною водою
- промийте окропом
- додайте нові етикетки з термінами придатності або нанесіть відповідне маркування в інший доступний спосіб
- ці консерви потрібно спожити якомога швидше
Якщо ви підозрюєте, що затоплення могло зіпсувати систему електро- чи газопостачання або піч, не готуйте вдома, доки не отримаєте висновок спеціаліста, що це безпечно», - розповіли у МОЗ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.
















