Біометрії мало: нові водійські права для поїздки в Європу

11:04, 26 липня 2017
Українців чекають зміни з водійськими правами і нові правила в'їзду в Євросоюз.
Біометрії мало: нові водійські права для поїздки в Європу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як повідомив начальник головного сервісного центру МВС Владислав Криклій, з 1 січня 2018 року так звані «міжнародні» права перестануть діяти на території ЄС. Це наслідок того, що Україна повинна виконати свої зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.

Уже зараз вітчизняні водії не можуть в'їхати в Європу з правами, в яких не зазначено термін дії. Такі посвідчення не приймають на стороні Євросоюзу.

Бували випадки, коли в Європі українцям видавали прокатні машини на основі «ламінованого» документа. Але поліція зупиняла водія і виявивши документ без терміну дії, виписувала штраф в розмірі 250 євро. Тому, надійніше і вигідніше оформити нові права за 201 гривню.

Згідно з директивою ЄС, водійське посвідчення повинно видаватися на 15 років, а не бути довічним. Це необхідно для захисту від підробок і для оновлення інформації. При отриманні нових прав обов'язковим повинен бути медогляд водія (в Євросоюзі він відбувається за спрощеною процедурою). А для водіїв вантажівок і автобусів (категорія C і D) термін дії прав скорочений до 5 років, а медогляд проводиться більш строго.

Так само, країна може вирішити, чи потрібно водіям старше 50 років проводити медогляд кожні 3 або 5 років.

Збільшення вимог

Експерт з питань транспорту Володимир Каськовецький зазначає, що директива не є регламентом, тому її можна впроваджувати своїм шляхом. Але виконання її обов'язкове в повному обсязі. Водії, які перевозять людей і вантажі, повинні мати інший рівень знань і підтверджувати свою кваліфікацію. Вони повинні придбати спеціальні навички на курсах, і кожні 5 років підтверджувати ці знання на відповідних програмах. Це вже працює в країнах Євросоюзу.

Однією з цілей директиви є залучення молодих людей до професії, підвищення рівня цієї професії і рівня безпеки на дорогах.

Так само планується обмеження віку водіїв-професіоналів і кваліфікаційної картки водія.

Впровадження мікрочіпів

Пропонується вбудувати в водійські посвідчення мікрочіпи, але, в свою чергу, вони не є обов'язковими в директиві 126.

Питання про необхідність мікрочіпів буде ще досліджуватися, але країни Євросоюзу інтегровані в систему обміну даними.

Посвідчення з чіпом буде коштувати трохи більше, ніж звичайне пластикове. За чіп потрібно буде доплатити близько 10 гривень.

Великим плюсом мікрочіпа є те, що з його допомогою переоформлення прав відбуватиметься дистанційно.

Так само начальник головного сервісного центру МВС Владислав Криклій зазначив, що майбутнє стоїть за впровадженням кібертехнологій, і в багатьох країнах ЄС водійські права є посвідченням особи і замінюють паспорт. Доопрацьовані проекти законів будуть передані на розгляд парламенту у вересні.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд