Комісія з відбору керівника САП визначила переможцем конкурсу Олександра Клименка

11:25, 19 липня 2022
Конкурс на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершено: комісія затвердила переможця.
Комісія з відбору керівника САП визначила переможцем конкурсу Олександра Клименка
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, фіналістами на посаду керівника САП були прокурор Офісу Генерального прокурора Андрій Синюк та детектив НАБУ Олександр Клименко. 19 липня відбулося засідання Конкурсної комісії з відбору керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Спочатку знов відбулася деяка дискусія.

Так, голова Комісії Катерина Коваль повідомила, що рішення Шостого апеляційного адміністративного суду стосовно того, чи є законним Порядок роботи Комісії, так і не з’явилося.

Також Офіс Генпрокурора не надав свіжу інформацію (підтвердження) стосовно відповідності кандидатів вимогам закону про очищення влади та ін. (відповідно до статті 8-1 закону про прокуратуру кандидатури на посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першого заступника та заступника, відібрані конкурсною комісією, подаються на розгляд Генерального прокурора лише після отримання конкурсною комісією підтвердження щодо їх відповідності вимогам законів України «Про очищення влади» та «Про запобігання корупції», а також щодо отримання допуску до державної таємниці відповідно до Закону України «Про державну таємницю»).

Тому Катерина Коваль запропонувала подати Генпрокурору на розгляд кандидатів протягом 3 робочих дній після отримання підтвердження про відповідність цим вимогам.

В свою чергу, Драго Кос зауважив, що якби підтвердження не було, то комісія навіть би не починала роботу з цими кандидатами. «І НАЗК надіслало відповідь, що воно вже надавало відповідь і повторюватися не буде. Окрім того, на період війни в Україні скасовані спецперевірки», - зауважив він.

Катерина Коваль у відповідь зазначила, що вже минув час. У одного з кандидатів допуск до держтаємниці був до 31 грудня 2021. «У нас довідка за квітень 2021 року по кандидатах», - підкреслила вона,

«Пропоную зараз затвердити рейтинг. І хай нам Офіс Генпрокурора надасть підтверждення відповідності кандидатів. Нам не потрібна спецперевірка. Нам потрібно лише підтвердження від ОГП. Я взагалі не розумію, чому ми не можемо отримати підтвердження?

Я пропоную затвердити рейтинг, звернутися до ОГП і, отримавши підтвердження, ми вносимо подання», - запропонувала Катерина Коваль.

Зі свого боку, Драго Кос запропонував відправити лише рейтинг Офісу Генпрокурора і не «вказувати Генпрокурору, що робити».

«Першим рішенням затверджуємо результати Конкурсної комісії стосовно визначення переможця.

Другим рішенням подаємо результати до Офісу Генпрокурора, і вони роблять, що вважають за потрібне», - запропонував Драго Кос.

Зі свого боку, Катерина Коваль підкреслила, що вона без підтвердження все одно не направить подання по кандидатах до Офісу Генпрокурора.

Нона Цоцорія зауважила, що «ми маємо визначити людину, яка отримала найвищий бал. А Офіс Генпрокурора має зібрати інформацію для завершення процедури призначення».

Отже, КК підтримала пропозицію Драго Коса розділити рішення на дві частини.

Таким чином, Конкурсна комісія рішенням 93:

Визначила кандидатуру Олександра Клименка відібраною на посаду заступника Генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 

Андрія Синюка - на заступника керівника САП

Сергія Савицького - на начальника П’ятого відділу САП

Оприлюднити рішення

Надсілати рішення Генпрокурору

Другим рішенням (94) було запропоновано зобов’язати голову конкурсної комісії Катерину Коваль подати на розгляд Генпрокурора протягом 3 робочих днів після отримання підтвердження відповідності кандидатуру Олександра Клименка на посаду керівника САП і Андрія Синюка - теж протягом 3 робочих днів після підтвердження - на заступника керівника САП.

Надіслати рішення Генпрокурору.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва