Рада планує дозволити полякам здобувати освіту та займатися бізнесом на рівні з громадянами України

13:05, 19 липня 2022
Депутати підтримали у першому читанні законопроєкт, який передбачає можливість полякам здобувати освіту в Україні, зокрема за кошти держбюджету, та займатися бізнесом на рівні з українцями.
Рада планує дозволити полякам здобувати освіту та займатися бізнесом на рівні з громадянами України
Джерело фото: Уніан
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7550 про встановлення правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України, внесений Президентом України Володимиром Зеленським. За відповідне рішення проголосував 321 народний депутат.

Законопроектом пропонується надати право громадянам Польщі та їхнім сім'ям перебувати легально на території України 18 місяців з дати набрання чинності цим законом.

«Прийняття цього Закону здійснюється у відповідь на ухвалення Республікою Польща Закону від 12 березня 2022 року про допомогу громадянам України у зв'язку із збройним конфліктом», - наголошується у преамбулі.

Законопроектом пропонується визначити, що громадяни Польщі під час їхнього перебування на території України мають право на:

    працевлаштування без дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства;

    державну реєстрацію як платників податків та отримання реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до законодавства України;

    соціальний захист, що включає право на забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття за незалежними від них обставинами відповідно до законодавства та міжнародних договорів України;

    провадження господарської діяльності на тих же умовах, що й громадяни України;

    здобуття освіти на рівні з громадянами України, у тому числі за рахунок коштів державного чи місцевого бюджету;

    соціальні виплати згідно із законодавством України;

    отримання допомоги з Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю на тих самих умовах, що й громадяни України;

    медичне обслуговування на тих самих умовах, що й громадяни України.

Громадяни Польщі, які отримуватимуть освіту у навчальних закладах України, користуватимуться правами та виконуватимуть зобов'язання, передбачені для претендентів на освіту, які є громадянами України, зокрема на здобуття стипендій, матеріальної допомоги, державної цільової підтримки.

Ті громадяни Польщі, які мають кваліфікацію лікаря, сестри медичної (медбрата), акушерки (акушера) на території держав-членів Європейського Союзу, зможуть провадити професійну діяльність на території України протягом 18 місяців. Така професійна медична діяльність зможе здійснюватися громадянами Республіки Польща виключно в закладах охорони здоров'я України.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», українцям спростили процедуру отримання карти поляка.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді