На суддів, які розглядають справи поза межами судів, вже надходять скарги — Вища рада правосуддя

15:43, 25 липня 2022
У Раді правосуддя закликають законодавчо врегулювати практику дистанційного розгляду справ.
На суддів, які розглядають справи поза межами судів, вже надходять скарги — Вища рада правосуддя
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Вищій раді правосуддя заявили про те, що на суддів, які розглядали справи поза межами судів під час агресії РФ, вже поступили кілька дисциплінарних скарг.

Як зазначив в. о. голови Ради правосуддя Віталій Саліхов, у практиці розгляду судами справ, зокрема невідкладних матеріалів кримінального провадження, деякі громадяни побачили порушення суддею етичних норм та вимог Кримінального процесуального кодексу.

Крім того, як повідомив Віталій Саліхов, до Ради правосуддя вже надходять звернення правоохоронних органів, співробітники яких намагаються з'ясувати, коли та скільки той чи інший суддя знаходився на робочому місці.

У такий ситуації, у Раді правосуддя вважають, що законодавцю слід розглянути це питання та врегулювати можливість розгляду суддями справ на час війни в дистанційному режимі.

«Якщо ми говоримо про безперервність здійснення правосуддя під час воєнного стану, ВРП вважає за необхідне забезпечити захист суддів і працівників апаратів судів від можливої небезпеки. Тому ми наполягаємо на необхідності врегулювання питання щодо можливості здійснення правосуддя поза межами суду, оскільки відомо про випадки влучання ракет і зруйнування приміщення суду. Перш за все, необхідно забезпечити безпеку суддів та працівників апаратів судів», – наголосив Віталій Саліхов.

Нагадаємо, що в Раді правосуддя також запропонували на час війни делегувати голові Верховного Суду повноваження по відстороненню суддів.

Крім того, у Раді правосуддя пропонують скоротити строк притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності з 3 років до 1 року з моменту дисциплінарного проступку.

Також, у ВРП запропонували зробити подання дисциплінарних скарг на суддів платними, а самі скарги подавати до ВРП виключно через адвоката.

Нагадаємо, що з 22 лютого 2022 року Вища рада правосуддя не має повноважного складу, а повноваження членів ВРП зберегли лише троє членів Ради.

Автор В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва