Рада дозволила штрафувати теле- та радіоканали за виправдовування агресії РФ проти України

16:50, 16 серпня 2022
Згідно з законом за виправдовування агресії РФ проти України теле- та радіоканали будуть штрафувати на 25% ліцензійного збору.
Рада дозволила штрафувати теле- та радіоканали за виправдовування агресії РФ проти України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7345 про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей здійснення окремих повноважень Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення в умовах воєнного стану та дозволила штрафувати теле- та радіоорганізації за виправдовування агресії РФ та встановила особливу процедуру застосування санкцій Нацрадою з питань телебачення та радіомовлення під час воєнного стану.

Ухваленим законом доповнено Закон про телебачення та радіомовлення новою статтею 751   (Особливості застосування санкцій у період дії воєнного стану).

Передбачається, що Національна рада оприлюднює на своєму офіційному вебсайті повідомлення про розгляд питання про можливе порушення ліцензіатом вимог частини другої статті 6 (заборона в теле- та радіоефірі пропаганди нацизму, агресії РФ проти України, поширення відомостей, що становлять державну таємнцю), частини шостої статті 9 (заборона в теле- та радіоефірі пропаганди тоталітаризму) Закону про телебачення та радіомовлення, яке повинно містити інформацію про дату і час проведення засідання, на якому буде здійснено такий розгляд. Повідомлення про засідання надсилається мовнику, який має надати пояснення. Строк надання пояснень може бути продовжено в разі наявності для цього об’єктивних обставин.

Відсутність пояснень з боку теле- чи радіорганізації або відсутність представника мовника під час розгляду питання щодо можливого порушення законодавства не зупиняє розгляд питання.

За результатами розгляду питання Нацрада може або застосувати до телерадіорганізації санкції, передбачені статтею 72 Закону про телебачення та радіомовлення (штраф, попередження, звернення до суду щодо анулювання ліцензії), звернутися до військового командування, встановити факт відсутності порушення.

У разі добровільної сплати штрафу мовником його сума зменшується на 50%. У разі несплати штрафу в зазначений строк Національна рада звертається до суду з позовом про стягнення штрафу, при цьому розмір штрафу збільшується на 100 відсотків зазначеного в рішенні розміру.

Щодо звернення до військового командування, то згідно з документом Нацрада звертається до командування для вжиття відповідних заходів реагування у випадку використання телерадіорганізацій, зокрема для виправдовування агресії РФ проти України.

Крім цього, пропонується штрафувати теле- та радіорганізації на 25% ліцензійного збору за «виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії Російської Федерації проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України».

Як повідомляла «Судово-юридична газета», наприкінці 2021 року Президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти телеканалів «Перший незалежний» и UkrLive.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду