Ми хочемо, щоб діяльність КСУ була більш передбачуваною, — голова Комітету Ради з питань правової політики

08:10, 6 вересня 2022
Народні депутати від «Слуги народу» готові проголосувати за закони, що роблять діяльність Конституційного Суду «більш передбачуваною», а також дозволяють, щоб до КСУ «заходили нові люди».
Ми хочемо, щоб діяльність КСУ була більш передбачуваною, — голова Комітету Ради з питань правової політики
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як раніше писала «Судово-юридична газета», спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю ЛБ розповів, що бажає, аби до Конституційного Суду України «заходили нові люди, відповідно до нових процедур». За його словами, «буквально в найближчі півроку-рік в дуже багатьох членів Конституційного суду збігають повноваження».

Такі нові процедури передбачені законопроектом 7662. Його 5 вересня Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді ухвалити за основу.

Нагадаємо, за цим проектом пропонується залучити до проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду судді Конституційного Суду новий спеціальний орган – Дорадчу групу експертів (з міжнародними експертами), яка оцінить моральні якості і рівень компетентності у сфері права кандидатів у КСУ.

Також пропонується повністю змінити процедуру таємного голосування за кандидатів у КСУ з’їздом суддів України, виключити положення щодо висунення кандидатів на посаду суддів КСУ від депутатських фракцій та груп.

Втім, є ще один, не менш цікавий законопроект №4533 «про конституційну процедуру», який також готується ухвалити Рада, і не просто за основу, а вже як закон. Цей документ регулює не відбір у майбутньому кандидатів, а організацію розгляду нинішніх справ Конституційним Судом.

За словами голови Комітету ВР з питань правової політики Дениса Маслова «він вже готовий до другого читання».

«Хоча його не позначали як маркер у рекомендаціях Єврокомісії, але ми чітко розуміємо, що він вкрай необхідний для повноцінного оновлення КСУ. Цим законом будуть урегульовані процедурні та процесуальні питання діяльності КСУ. Якби ми прийняли його раніше, то можу сказати, що не отримали б несподіваних рішень КСУ.

Цим проектом якраз вирішується проблема непередбачуваності рішень КСУ, що є наразі», - розповів Маслов в інтерв’ю ЛБ.

«Трапляються випадки, коли «раптом» рішення КСУ «дістається» та ще й без надання часу на внесення змін до законодавчих актів. Воно просто «падає» згори на всю країну, що негативно впливає на наш імідж на міжнародній арені та процеси всередині країни.

Ми хочемо, щоб діяльність КСУ була більш передбачуваною.

Ці два законопроєкти, про конкурсний добір суддів та конституційну процедуру, після їх прийняття стабілізують роботу КСУ, він спокійно та ефективно зможе працювати на користь українського народу та держави», - додав він.

На думку депутата, зміни у процедурі роботи КСУ не будуть суперечити Конституції.

«Уточнення деяких внутрішніх процедур, передбачених Регламентом КСУ, то це Конституції не суперечить.

Насправді ми залишаємо чинну норму закону. Але водночас запроваджуємо такі нові процедури як: автоматичний розподіл розгляду справ між суддями КСУ, регламентована процедура притягнення суддів КСУ до дисциплінарної відповідальності.

Чи є це втручанням у діяльність КСУ? Звісно, що ні. Але якщо хтось називає це так, то я за таке «втручання», - зазначив народний депутат.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України