Кабмін пропонує депутатам дозволити Міноборони оперативно збільшувати видатки на оплату праці: є умова

08:25, 16 вересня 2022
Пропонується передбачити можливість для головних розпорядників коштів державного бюджету, що належать до сектору безпеки і оборони, збільшувати без внесення змін до закону про Державний бюджет України видатки на їх функціонування, у тому числі на оплату праці, за рахунок скорочення інших програм та напрямків.
Кабмін пропонує депутатам дозволити Міноборони оперативно збільшувати видатки на оплату праці: є умова
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №8035 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо актуалізації та удосконалення деяких положень, яким пропонується надати Міноборони, МВС та СБУ збільшувати видатки, зокрема на оплату праці за рахунок інших програм без внесення змін до державного бюджету та фінансувати судмедекспертизу з державного бюджету.

Законопроєктом пропонується надати можливість для головних розпорядників коштів державного бюджету, що належать до сектору безпеки і оборони, збільшувати без внесення змін до закону про Державний бюджет України видатки на їх функціонування, у тому числі на оплату праці, за рахунок скорочення інших програм та напрямків. Тобто надається право «перекидати» гроші з однієї видаткової статті на іншу без необхідності голосування у парламенті за зміни до бюджету.

Також передбачається віднесення надходжень в рамках програм бюджетної підтримки Європейського Союзу до доходів загального фонду Державного бюджету України, а цільових грантів Європейського Союзу – до спеціального фонду, а решти грантів - до загального фонду кошторису.

Крім цього, в разі схвалення ініціативи зміниться механізм зарахування та розподілу частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів. Обсяг податку, що потрапить до місцевих бюджетів, буде залежати від кількості реалізованого пального в тій чи іншій області.

Змінюється джерело фінансування судмедекспертизи. Передбачається передача з 1 липня 2023 року фінансового забезпечення бюро судмедекспертизи з місцевих бюджетів до державного бюджету.

Разом з тим урядовці запропонували продовжити до 1 січня 2025 року здійснення з місцевих бюджетів видатків на місцеві програми підтримки автомобільних підприємств санітарного транспорту.

Законопроєктом також врегульовано у період дії воєнного стану процедуру передачі видатків на утримання чисельності працівників від одного органу виконавчої влади іншому. Передбачається, що це буде здійснюватися на підставі рішення Уряду.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на сайті Верховної Ради опубліковано проєкт бюджету 2023. Він передбачає, серед іншого, відновлення будівництва доріг та скорочення фінансування політичних партій, Верховної Ради, діяльності Президента України та рекордні видатки на армію.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді