Бюджет судів-2023: Комітет з питань правової політики розглянув пропозиції ДСА, ВС і ВРП

17:59, 26 вересня 2022
Підтримана пропозиція ДСА щодо збільшення на 17,5 млрд грн видатків на суди, але чи будуть внесені поправки, поки невідомо.
Бюджет судів-2023: Комітет з питань правової політики розглянув пропозиції ДСА, ВС і ВРП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

26 вересня на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики розглянули питання підготовки пропозицій до проекту Закону про Державний бюджет України на 2023 рік (8000).

Як раніше писала «Судово-юридична газета», офіційно профільний Комітет з питань правової політики припинив інформувати про свою діяльність.

В свою чергу, народний депутат Сергій Демченко повідомив, що Комітет заслухав пропозиції головних розпорядників бюджетних коштів органів судової влади, з’ясував обґрунтованість пропозицій та які наслідки вони матимуть для судової системи, а також заслухав позиції Міністерства фінансів щодо наданих головними розпорядниками пропозицій.

Як зазначає депутат, «за результатами розгляду Комітет вирішив:

Підтримати усі пропозиції, надані Головними розпорядниками.

Серед них, збільшити видатки:

ДСА України — на 17,447,524.6 тис. грн.

Верховного Суду — на 348,667.1 тис. грн.

Вищого антикорупційного суду — на 61,731.0 тис. грн.

Міністерства юстиції України — на 3,648,678.7 тис. грн.

Вищої ради правосуддя — на 62,504.4 тис. грн.

РАЗОМ — на 21,634,747.4 тис. грн.

Запропонувати Комітету Верховної Ради України з питань бюджету виключити пункт 3 розділу «Прикінцеві положення» Законопроекту № 8000, яким пропонується зупинити у 2023 році дію ряду положень інших нормативно-правових актів.

Представниками Комітету правової політики на засіданні  Бюджетного комітету визначили Дениса Маслова, Валерія Божика, Василя Німченка та Сергія Демченка».

Разом з тим, перспективи хоч часткового збільшення видатків на судову владу поки незрозумілі, адже пріорітетом наразі є оборона.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», бюджет на правосуддя урізають майже на 3 млрд грн - у наступному році не передбачені кошти ані для того, щоб покрити зарплати всім працівникам апарату судів, ані для електронного правосуддя, ані для ремонту пошкоджених внаслідок війни будівель судів.

Зокрема працівників апаратів судів у 2023 році чекає надзвичайно важкий рік.

23 вересня на засіданні Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади голова Ради суддів України Богдан Моніч розповів, що у разі, якщо бюджет судової влади не буде скоригований з урахуванням реальних потреб судової влади, то суди можуть просто стати недієздатними.

Також у Верховному Суді «Судово-юридичній газеті» повідомили, що в Суді створена та працює робоча група, яка розробляє проект змін до структури і штатного розпису апарату Верховного Суду з метою оптимізації видатків державного бюджету й забезпечення ефективної роботи Суду в умовах воєнного стану.

За результатами діяльності робочої групи будуть прийняті відповідні рішення, зокрема, щодо оплати праці працівників апарату Верховного Суду.

Нагадаємо, що раніше «Судово-юридична газета» повідомила про те, що апарат Верховного Суду може бути скорочено на 30%.                                           

Крім того, «Судово-юридичній газеті» стали відомі подробиці стосовно показників бюджету по судовій гілці влади. Зокрема, судячи з усього, кількість працівників апаратів судів, ДСА України та ТУ ДСА України будуть скорочувати на 5000.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду