Педагогам закладів дошкільної та позашкільної освіти пропонують надати відстрочку від призову

09:56, 11 жовтня 2022
Право на відстрочку від призову на військову службу пропонують поширити на педагогічних працівників, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти.
Педагогам закладів дошкільної та позашкільної освіти пропонують надати відстрочку від призову
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 8117 про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації педагогічним працівникам, які працюють в закладах дошкільної та позашкільної освіти.

Законопроєктом пропонується поширити право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на педагогів закладів дошкільної та позашкільної освіти.

Як зазначають автори, відповідно до чинної редакції ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації мають педагогічні працівники, які працюють в закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) та загальної середньої освіти.

Водночас чинною редакцією Закону не охоплюються педагогічні працівники закладів дошкільної та позашкільної освіти.

За даними Державної служби статистики на кінець 2021 року в Україні функціонувало 14 974 заклади дошкільної освіти, в яких нараховувалося 311 768 штатних працівників.

За офіційними статистичними даними станом на 01.01.2022 року в системі Міністерства освіти і науки України діяло 1 263 заклади позашкільної освіти, у яких працювало 30 986 педагогічних працівників.

Також відповідно до статистичних досліджень, серед педагогічних працівників закладів освіти переважають жінки (близько 90%), чоловіки на цих посадах перебувають у меншості.

Тому питання збереження чоловіків на посадах педагогічних працівників у закладах дошкільної та позашкільної освіти сьогодні є актуальним, адже за існуючого нерівного балансу двох статей серед працівників освіти і так важко забезпечити гармонійний розвиток дітей.

Нагадаємо, що 29 липня Верховна Рада прийняла як закон законопроект 7352 «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації науковим, науково-педагогічним та педагогічним працівникам».

Пропонувалося, щоб право на відстрочку матили педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, які працевлаштовані за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки та не мають вченого звання та/або наукового ступеня. Однак цей закон, текст якого було направлено на підпис Президенту ще 3 серпня, наразі ще не підписаний.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Борис Продан
    Борис Продан
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Дмитро Шмигельський
    Дмитро Шмигельський
    суддя Деснянського районного суду міста Києва