Рада дозволила залучати безробітних до громадських робіт лише за їхньої згодою

14:47, 11 жовтня 2022
Передбачається, що зареєстровані безробітні можуть залучатися до громадських робіт лише в разі їхньої згоди на це.
Рада дозволила залучати безробітних до громадських робіт лише за їхньої згодою
Джерело фото: km.dsp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Зареєстровані безробітні можуть залучатися до оплачуваних громадських робіт за їх згодою. Це передбачено ухваленим парламентом законопроєктом №6067 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці, який передано на підпис Президенту України.

Документом внесено зміни до статті 46 Закону «Про зайнятість населення» та передбачено, що зареєстровані безробітні можуть залучатися до оплачуваних громадських робіт за їх згодою.

Також ухваленим законом змінено критерії підбору підходящої роботи для зареєстрованих безробітних. Визначено, що така робота, зокрема, має враховувати транспортну доступність, встановлену розпорядженням голови місцевої державної адміністрації або рішенням виконавчого органу відповідної ради. «Підходящою вважається робота, якщо час та відстань проїзду до місця роботи (в один бік), де організоване щоденне транспортне сполучення, для безробітних, які працевлаштовуються на умовах: повного робочого часу не перевищує півтори години та 60 кілометрів; неповного робочого часу  не перевищує однієї години та 40 кілометрів».

Також у разі підписання ухваленого законопроєкту президентом заробітна плата на підходящій для зареєстрованого безробітного роботі буде залежати від тривалості знаходження особи у статусі безробітного.

«Під час підбору підходящої роботи враховується заробітна плата у розмірі: не нижче розміру заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) за останнім місцем роботи (служби), а для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного, протягом 90 календарних днів з дня надання статусу зареєстрованого безробітного;

60 відсотків розміру заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) за останнім місцем роботи (служби) для осіб, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного з 91-го по 180-й календарний день;

мінімальної заробітної плати для роботи на умовах повного робочого часу (дня) для осіб, які: перебувають у статусі безробітного понад 180 календарних днів; бажають відновити трудову діяльність після тривалої (більш як 12 місяців) перерви; здійснюють пошук роботи вперше», - зазначається в документі.

Для порівння чинна норма передбачає, що підходящою для безробітного вважається робота, що відповідає освіті, професії (спеціальності), кваліфікації особи з урахуванням доступності транспортного обслуговування, встановленої рішенням місцевої державної адміністрації, виконавчого органу відповідної ради. Заробітна плата повинна бути не нижче розміру заробітної плати такої особи за останнім місцем роботи з урахуванням середнього рівня заробітної плати, що склався у регіоні за минулий місяць, де особа зареєстрована як безробітний. Для осіб, які не мають професії (спеціальності) і вперше шукають роботу, підходящою вважається така, що потребує первинної професійної підготовки, зокрема безпосередньо на робочому місці, а для осіб, які бажають відновити трудову діяльність після перерви тривалістю, що перевищує шість місяців, підходящою вважається робота за професією останнього місця роботи або робота з проходженням попередньої перепідготовки за новою професією (спеціальністю) за направленням територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

У червні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зареєстрованих безробітних будуть залучати до оплачуваних громадських робіт. Йдеться про безробітних, які стоять на обліку у центрах зайнятості більше ніж 30 днів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила закон, яким зобов’язала директора Державного центру зайнятості припинити безстрокові трудові договори з керівниками регіональних центрів, натомість запропонувавши їм строкові договори.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області