Підозрюваний не хотів йти у прокуратуру і прокурор запропонував йому гроші, щоб той нарешті прийшов і ознайомився зі справою

11:40, 10 листопада 2022
За нестандартні підходи в роботі прокурор отримав дисциплінарне стягнення.
Підозрюваний не хотів йти у прокуратуру і прокурор запропонував йому гроші, щоб той нарешті прийшов і ознайомився зі справою
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прокурор Херсонської окружної прокуратури отримав дисциплінарне стягнення за впровадження дещо інноваційних підходів у прокурорську діяльність.

Як зазначено у дисциплінарній справі прокурора Херсонської окружної прокуратури Артема М., у 2021 році він був старшим групи прокурорів у кримінальному провадженні відносно громадянина, який підозрювався у підробці протоколів зборів учасників ТОВ та протиправному заволодінні майном.

У жовтні 2021 року прокурор повідомив громадянину про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень у провадженні, яке розслідувалося з жовтня 2016 року. Однак той відмовився підписувати підозру.

У подальшому підозрюваний закрився у своїй квартирі і не відчиняв двері дільничному поліцейському, а також відмовлявся йти у прокуратуру для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Справа в тому, що інкриміновані громадянину правопорушення відносились до категорії нетяжких і строки притягнення до відповідальності за їх скоєння спливали через 5 років у зв’язку з закінченням строків давності.

Тоді за справу взявся особисто Артем М.

31 жовтня 2021 року він прийшов додому к підозрюваному і спробував вмовити його прийти у прокуратуру.

У якості «стимулу» Артем М. запропонував громадянину надати йому 5 тис. гривень, щоб той просто з’явився в прокуратуру для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.  

Пропозиція прокурора викликала певні сумніви у підозрюваного і він вирішив порадитися з адвокатом.

3 листопада Артем М. подзвонив громадянину і «підвищив ставку» - на цей раз за явку підозрюваного в прокуратуру він запропонував надати вже 7 тис. гривень. Також, прокурор повідомив, що згоден з закриттям справи через закінчення строків давності.

Однак нажаль для прокурора підозрюваний записав цю розмову і у подальшому вона була долучена до дисциплінарної скарги на прокурора, яку громадянин надіслав у Херсонську обласну прокуратуру.

У подальшому підозрюваний перестав відповідати на мобільні дзвінки прокурора або посилався на те, що кудись поїхав.  

У підсумку, у листопаді-грудні 2021 року Артем М. все ж домігся через суд продовження строків досудового розслідування та встановлення для підозрюваного строків ознайомлення з матеріалами кримінального провадження. А у січні 2022 року Артем М. ще й скерував обвинувальний акт до суду.

Прокурор Артем М. на свій захист зазначив, що йому хоч якось потрібно було вирішити проблему неявки підозрюваного в прокуратуру. Вмовляння та заклики на громадянина не діяли і тому він був вимушений придумати якійсь нетиповий спосіб для забезпечення явки підозрюваного в прокуратуру.

При цьому, як зазначив прокурор, він не збирався в реальності передавати підозрюваному гроші.

Що стосується закриття кримінального провадження, то прокурор повідомив, що лише зазначив громадянину про можливість подання ним до суду клопотання про закриття справи через закінчення строків давності.

Вивчивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що Артем М. грубо порушив норми прокурорської етики.

Втім, фактів корупційних діянь з боку прокурора встановлено не було, оскільки не Артем М. вимагав з підозрюваного гроші, а сам пропонував їх громадянину за явку в прокуратуру. До того ж, реально гроші підозрюваному так і не були передані.

Крім того, Артем М. все ж домігся продовження строків досудового розслідування та врешті-решт скерував обвинувальний акт до суду.

У підсумку, прокурор Артем М. отримав дисциплінарне стягнення у вигляді заборони строком на один рік переводитись в прокуратуру вищого рівня та на зайняття посади в прокуратурі, в який Артем М. вже працює.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки