Рада планує спростити процедуру примусового видворення з України нелегалів

13:00, 12 листопада 2022
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт, який передбачає примусове видворення нелегальних мігрантів за рішенням суду і, в разі необхідності, подачу позову до суду для виконання такого рішення.
Рада планує спростити процедуру примусового видворення з України нелегалів
Джерело фото: поліція Львівської області
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7475 про внесення змін до деяких законів України щодо захисту державного кордону України, яким, серед іншого, спростила процедуру примусового видворення з України нелегальних мігрантів.

Законопроєктом пропонується спростити процедуру примусового видворення з України нелегальних мігрантів, які затримуються уповноваженими державними органами за незаконне перетинання державного кордону або інші грубі порушення українського законодавства, шляхом надання права ухвалення таких рішень відповідним державним органам (СБУ, ДМС, прикордонники) та передбачити звернення до суду для затримання з метою виконання видворення. Для порівняння чинна процедура передбачає, що примусове видворення відбувається за рішенням суду. При цьому особи, стосовно яких ухвалено рішення про примусове видворення, можуть його оскаржити у судовому порядку.

Строк затримання іноземців та осіб без громадянства в пунктах тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, які незаконно перебувають в Україні, становить шість місяців. За наявності умов, за яких неможливо ідентифікувати іноземця або особу без громадянства, забезпечити примусове видворення чи реадмісію особи у зазначений строк або прийняти рішення за заявою про визнання її біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту в Україні, або особою без громадянства цей строк може бути продовжений, але загальний строк затримання не повинен перевищувати вісімнадцяти місяців.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін виділив понад 175 мільйонів гривень для посилення захисту українсько-білоруського кордону.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді