Рада зобов’язала військомати контролювати явку осіб, які звільнені з-під варти у зв’язку з мобілізацією

12:49, 18 листопада 2022
У разі неявки особи, яка звільнена з-під варти, до теріторіального центру комплектування та соціальної підтримки, ТЦК зобов’язаний невідкладно інформувати про це прокурора.
Рада зобов’язала військомати контролювати явку осіб, які звільнені з-під варти у зв’язку з мобілізацією
Фото: the-village.com.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт №7494 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення положень про відновлення втрачених матеріалів кримінального провадження, скасування запобіжного заходу для проходження військової служби в умовах воєнного стану, яким пропонується зобов’язати територіальні центри комплектування та соціальної підтримки контролювати явку до військомату осіб, які звільненні з-під варти для проходження військової служби під час мобілізації. За відповідне рішення проголосували 288 народних депутатів.

Законопроєктом внесено зміни до статті 616 Кримінального процесуального кодексу та передбачити, що підозрюваний, обвинувачений, стосовно якого скасовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою (у зв’язку з призовом за мобілізацією), має невідкладно, не пізніше 48 годин, з'явитися до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації.

У разі нез'явлення такої особи у зазначений в абзаці першому цієї частини строк до відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем реєстрації, а також у разі отримання такою особою відмови територіального центру комплектування та соціальної підтримки у проходженні військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період територіальний центр комплектування та соціальної підтримки невідкладно, але не пізніше 24 годин, інформує про такі обставини прокурора.

Прокурор, невідкладно, але не пізніше 24 годин, подає клопотання про обрання стосовно особи, зазначеної у цій частині, запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Виходячи зі змін, котроль над явкою до колишніх військоматів осіб, які звільнені від відбування покарання у зв’язку зі службою в армії, покладається тепер на військомати та прокурора.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада у березні ухвалила закон, який передбачає можливість звільняти особу з-під варти для служби у війську.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді