ВАКС застосував спеціальну конфіскацію до квартири судді у Києві, визнавши її необґрунтованим активом

16:18, 14 грудня 2022
Антикорсуд розглянув справу про спецконфіскацію майна судді на 3,6 млн грн.
ВАКС застосував спеціальну конфіскацію до квартири судді у Києві, визнавши її необґрунтованим активом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду 14 грудня 2022 року завершила розгляд апеляційних скарг на рішення ВАКС від 13 липня 2022 року про визнання необґрунтованим активу голови одного з районних судів Київської області та стягнення у дохід держави його вартості (спеціальна конфіскація).

Представник відповідача подав апеляційну скаргу щодо скасування рішення ВАКС в частині задоволення позову про визнання квартири у Києві необґрунтованим активом та стягнення 3,6 млн грн в дохід держави. Прокурор в апеляційній скарзі просив також визнати необґрунтованим активом автомобіль вартістю 2,1 млн грн.

За результатами розгляду колегія суддів залишила зазначені апеляційні скарги без задоволення, а рішення ВАКС – без змін.

Постанова набрала законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Касаційного цивільного суду Верховного Суду.

Йдеться про справу № 991/366/22 за позовом Держави в особі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури до судді Максима Ковбеля, його тещі Ганни Паньчук, за участі третьої особи, дружини судді Оксани Ковбель про визнання необґрунтованими активів та стягнення в дохід держави грошових коштів у сумі 5 721 326 грн.

Суть справи

Так, САП звернулася до Вищого антикорупційного суду з позовом до Ковбеля Максима Миколайовича та Паньчук Ганни Степанівни про визнання необґрунтованими активів та стягнення в дохід держави грошових коштів.

У позовній заяві прокурор просив визнати необґрунтованими активи вартістю 6 746 863 грн, а саме:

  • квартиру загальною площею 142,3 кв м
  • транспортний засіб марки «TOYOTA» моделі «LAND CRUISER 200», 2018 року випуску

та стягнути з Ковбеля Максима Миколайовича в дохід держави грошові кошти, використані для придбання необґрунтованих активів, які не могли бути набуті за рахунок його законних доходів, у сумі 5 721 326 грн.

Позивач зазначав, що Максим Ковбель Указом Президента від 15.06.2012 № 394/2012 був призначений на посаду судді Васильківського міськрайонного суду Київської області строком на п`ять років, а Указом Президента від 19.12.2018 № 429/2018 - на посаду судді Васильківського міськрайонного суду Київської області безстроково. Таким чином, відповідно до положень пп. «ґ» п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» є особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Під час вжиття заходів щодо виявлення необґрунтованих активів з`ясовано факт набуття у власність тещею - Ганною Паньчук - квартири, а також установлено набуття у власність батьком судді транспортного засобу марки «TOYOTA» моделі «LAND CRUISER 200»

САП стверджує, що вказані активи були набуті за дорученням Ковбеля з метою його подальшого фактичного використання та розпорядження. Зокрема, позивач стверджував, що можливість придбання тещею об`єкта нерухомості за рахунок власних грошових коштів викликає обґрунтовані сумніви.

З рішенням суду першої інстанції можна ознайомитися за посиланням.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Ганечко
    Олена Ганечко
    член Ради суддів України, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Галина Мигаль
    Галина Мигаль
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • В'ячеслав Пєсков
    В'ячеслав Пєсков
    суддя Великої Палати Верховного Суду