В Україні можуть створити новий орган – Центр Уряду, а Денис Шмигаль мріє посадити весь Кабмін в одному будинку

13:03, 23 грудня 2022
Моя мрія взагалі, щоб увесь Уряд України помістився у будівлі Уряду на Грушевського, - Денис Шмигаль.
В Україні можуть створити новий орган – Центр Уряду, а Денис Шмигаль мріє посадити весь Кабмін в одному будинку
Джерело фото: Кабмін
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль вважає за доцільне створити Центр Уряду. Також він мріє, аби увесь Уряд України помістився у будівлі на вулиці Грушевського задля скорочення бюрократії. Про це він заявив в інтерв’ю Інтерфаксу.

Так, за його словами, по мірі того, як кожне міністерство робить самоаудит функцій, буде прийматися рішення про скорочення чи навпаки розширення того чи іншого відомства.

«Ми не поспішаємо. Ми робимо глибокий аналіз того, що відбувалося. І в нас, і в інших країнах. Ми взяли 30 держав, проаналізували, де яка кількість міністерств. В розвинутих країнах – це 12-15 міністерств, і цього достатньо.

Питання в силі міністра і в правильності функцій, які має міністерство виконувати. І що дуже важливо, міністр не має відволікатися на управління господаркою. Міністри мають формувати політику, а управлінням в реальному секторі мають займатися агентства, служби, державні компанії. Тоді уряд буде ефективний. Власне в цьому і є суть реформи», - розповів він про реформу Уряду.

Також Шмигаль розповів, навіщо вноситься ідея створити ще один новий орган – Центр уряду.

«Це дуже прагматичне питання. Як показав аналіз на сьогоднішній день в кожному міністерстві, в кожному органі виконавчої влади від 40 до 60% витрат йде на обслуговуючі функції. Так чому б не зробити це в єдиному центрі?

Цим шляхом йде весь цивілізований світ, компанії об'єднують та цифровізують багато підрозділів в різних країнах: бухгалтерія, кадри, документообіг. Тому, якщо якусь допоміжну функцію можна об'єднати і на цьому отримати багатократну економію бюджету, це потрібно робити.

Таким чином, якщо утворити Центр уряду, який буде надавати послуги відділу кадрів, бухгалтерії, підготовки документів кожному міністерству, то в міністерствах можна скоротити колосальну кількість витрат.

Мені хотілось би, щоб орієнтовно в першому півріччя наступного року ми це зреалізували. Моя мрія взагалі, щоб увесь Уряд України помістився і цій будівлі (Будинок Уряду на вул. Грушевського). Якщо всіх посадити тут, ви навіть не уявляєте, наскільки скоротиться бюрократія і час прийняття рішень, а також посилиться координація. Це точно можливо, я глибоко у цьому переконаний», - вважає прем’єр.

Крім того, Денис Шмигаль розповів, на яких умовах Україна отримає у наступному році 18 млрд євро від Європейського Союзу.

Зокрема, в якості «ціни» за надані гроші, Україна має провести низку реформ, у тому числі судову реформу.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду