Прокурор не виїхала з окупованої території і буде звільнена, однак все не просто

13:30, 24 грудня 2022
Прокурор не визнала факт державної зради.
Прокурор не виїхала з окупованої території і буде звільнена, однак все не просто
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дисциплінарний орган прокуратури розглянув справу прокурора Лівобережної окружної прокуратури Донецької області Марини Сухорученко, яка підозрюється у державні зраді.

Згідно з матеріалами дисциплінарної справи, з 4 лютого по 4 березня 2022 року Марина Сухорученко була відряджена до Донецької обласної прокуратури (яка тоді знаходилась у місті Маріуполь).

Втім, після вторгнення РФ 24 лютого прокурор не виїхала з Маріуполя і залишилась на окупованій території.

За фактом зникнення прокурора було розпочато кримінальне провадження за ст. 115 (умисне вбивство) КК. Втім, у травні воно було закрито у зв’язку з відсутністю складу кримінального правопорушення.

Разом з тим, ДБР відносно прокурора зареєструвала інше кримінальне провадження – за ст. 111 (державна зрада) КК. Однак, підозра у вчиненні зазначеного злочину прокурору оголошена не була.

Підозра у скоєнні прокурором державної зради ґрунтується на показах двох свідків, які у березні 2022 року спілкувалися по мобільному з Мариною Сухорученко та її знайомим.

Марина Сухорученко пропонувала переїхати на окуповану територію та зайняти посаду в т. з. «прокуратурі ДНР», обіцяючи за це гарну заробітну плату.

Також, прокурор видалила себе з чату прокурорської робочої групи у одному з месенджерів.

У березні Марина Сухорученко декілька разів виходила на зв'язок з безпосереднім керівником та повідомила, що з нею все нормально, вона знаходиться у Мангушському районі Донецької області, однак в неї є проблеми зі зв’язком.

У місце тимчасової дислокації органів Донецької обласної прокуратури (місто Дніпро), прокурор так і не з’явилася.

Втім, цікаво, що Марина Сухорученко надала дисциплінарному органу прокуратури свої пояснення з приводу ситуації, що виникла після вторгнення РФ.

24 лютого їй стало відомо, що працівники прокуратури залишають територію міста Маріуполь. Втім, офіційного наказу на евакуацію з Маріуполя особисто до неї доведено не було.

Оскільки, у зв’язку з сімейними обставинами, вона все одно не могла швидко виїхати з Маріуполю, вона вирішила залишитись.

Лише у липні прокурор надіслала керівництву дві заяви про звільнення з органів прокуратури, однак вони були відхилені.

На думку прокурора, те що вона залишилась на окупованій території, ще не є доказом вчинення нею державної зради.

Втім, дисциплінарний орган зазначив, що Марина Сухорученко фактично усунулася від виконання своїх обов’язків, не виходила на роботу, не дотримувалася правил трудової дисципліни та службового розпорядку.

А те, що вона також намагалася схилити до державної зради іншого прокурора, свідчить про очевидне порушення нею присяги прокурора та вимог правил прокурорської етики.

Також у прокурорський «дисциплінарці» звернули увагу, що з 24 лютого 2022 року у Марини Сухорученко був час виїхати на територію, контрольовану українською владою, яким скористалися інші прокурори, які на той час знаходились в Маріуполі.

У підсумку, 14 грудня 2022 року було прийняте рішення про звільнення Марини Сухорученко з органів прокуратури.

Нагадаємо, що з 24 лютого за державну зраду або відмову виїхати на територію, контрольовану українською владою, раніше вже були звільнені з органів прокуратури 4 прокурори. Над ще одним прокурором зараз триває судовий процес.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси