Комітет попри заперечення Мінфіну підтримав законопроєкти про розмитнення авто через «Дію»

14:17, 2 лютого 2023
Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує депутатам схвалити у першому читанні законопроєкти щодо розмитнення авто через застосунок Дія та зміни формули розрахунку митних платежів.
Комітет попри заперечення Мінфіну підтримав законопроєкти про розмитнення авто через «Дію»
Фото: news.infocar.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики попри заперечення Міністерства фінансів рекомендував Верховній Раді підтримати у першому читанні законопроєкти №7466 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України та №7468 про внесення змін до Митного кодексу України щодо оподаткування транспортних засобів, що ввозяться на митну територію України, якими пропонується врегулювати процедуру розмитнення авто через додаток Дія та визначити розмір митних платежів за це. 

Передбачається, що вартість розмитнення тепер буде залежати від об’єму та типу двигуна, року випуску машини та її марки(в разі якщо автомобіль ексклюзивний). Виходячи з формули, що наведена у презентації ініціатив, подешевшає розмитнення нових гібридних автомобілів. Зазначається, що за чинної системи розмитнення дворічного гібридного авто з об’ємом двигуна 2 літри та вартістю 15 тисяч євро обійдеться автовласнику в трохи менше ніж 5 тисяч євро, тоді як за нової схеми - 1860.

Розмитнення по-новому працюватиме так: після купівлі авто його власник авторизується в Дії;  2) Вводить vin-код(ідентифікаційний номер транспортного засобу); 3) Дія розраховує суму митних платежів; 4)Громадянин сплачує митні платежі(на його картці блокується відповідна сума); 5) Громадянин підписує декларацію у Дії; 6) Автоматична система митного оформлення формує митну декларацію 7) Дія відправляє дані до АСМО; 8) Авто приїздить на кордон; 9) Інспектор перевіряє документи на машину та митну декларацію; 10) Банк списує заблоковану суму з картки клієнта; 11) Авто заїжджає в Україну.

За словами першого заступника голови комітету з питань податкової та митної політики Ярослава Железняка, законопроєкти не підтримало міністерство фінансів через потенційне зменшення податкових надходжень.

Як повідомляла “Судово - юридична газета”, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, на які цифрові можливості у застосунку “Дія” чекати українцям.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду