Державна прикордонна служба наполягає, що не володіє даними стосовно правил перетину кордону пенсіонерами та особами з інвалідністю

12:40, 3 лютого 2023
Державна прикордонна служба підкреслила, що не володіє інформацією, чи має право виїхати за кордон пенсіонер або особа з інвалідністю, бо ці правила не належать до її компетенції і взагалі не зафіксовані на матеріальних носіях.
Державна прикордонна служба наполягає, що не володіє даними стосовно правил перетину кордону пенсіонерами та особами з інвалідністю
Фото: ДПСУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Відповідь на питання, чи має право виїхати за кордон особа, яка є пенсіонером, або особа з інвалідністю не відноситься до інформації, якою володіє Державна прикордонна служба.

На цьому наголосила Державна прикордонна служба Україні у своїй відповіді на запит.

Так, у зв'язку із зверненнями читачів «Судово-юридична газета» надіслала до Адміністрації Державної прикордонної служби запит на публічну інформацію із запитаннями: чи має право перетинати державний кордон на виїзд з України особа-чоловік, що має третю групу інвалідності?  Якщо так, які підтверджуючі документи має надати? Чи має право перетинати державний кордон на виїзд з України особа-чоловік, який є пенсіонером? Якщо так, які підтверджуючі документи має надати? Чи достатньо для цього пенсійного посвідчення?

Прикордонна служба відмовила у наданні інформації, підкресливши, що відповіді на дані запитання не належать до її компетенції.

При цьому автор відповіді Директор Департаменту охорони державного кордону Леонід Баран послався на п.1 ч. 1 ст. 22 Закону «Про доступ до публічної інформації», яка передбачає, що розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту, якщо не володіє і не зобов'язаний відповідно до його компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит.

Отже, у Прикордонній службі не володіють і не зобов’язані володіти інформацією стосовно Правил перетинання громадянами України державного кордону.

Разом з тим, така відмова містить цікаве посилання на те, що відповідь «потребує надання роз’яснень та консультацій Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57».

У зв’язку з цим «Судово-юридична газета» вирішила уточнити у Державної прикордонної служби, яких саме роз’яснень та консультацій та з якими особами чи державними органами потребує Прикордонна служба задля надання відповіді про документи, необхідні для виїзду пенсіонеру або особі з інвалідністю.

А також, в які строки Служба планує провести консультації для надання відповіді на ці прості запитання.

На це ми отримали відповідь від Прикордонної служби в особі, знов-таки, Леоніда Барана, про те, що ці правила виїзду не зафіксовані на матеріальних носіях.

Тобто, на думку Прикордонної служби України, правила виїзду для пенсіонерів та осіб з інвалідністю ніде не зафіксовані, і тому відповідь надати неможливо.

«Стосовно відповіді на друге питання запиту (яких саме роз’яснень та консультацій та з якими особами чи державними органами потребує надання відповіді) інформуємо, що відповідь на Ваш запит потребує надання роз’яснень та консультацій Правил перетинання державного кордону громадянами України (далі – Правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 №57, та іншого законодавства, що публічною інформацією не є.

Щодо відповіді на третє питання запиту повідомляємо, що проведення

консультацій та надання роз’яснень Правил та іншого законодавства не належить

до компетенції Адміністрації Державної прикордонної служби України», - зазначив Леонід Баран у відповіді.

Отже, Адміністрації Державної прикордонної служби України не володіє та не зобов'язана відповідно до її компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією стосовно правил виїзду громадян, вважає, що правила виїзду не зафіксовані на матеріальних носіях, а роз’яснення та консультації проводити не уповноважена.

Таким чином, наразі залишається загадкою, яким чином співробітники Державної прикордонної служби орієнтуються у питаннях виїзду громадян, які є пенсіонерами чи особами з інвалідністю, коли вирішують, чи дозволити їм перетин кордону.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва