Депутати хочуть заборонити використовувати в назві компаній імена осіб, які очолювали заборонені політичні партії

17:18, 21 лютого 2023
На думку авторів ініціативи, перейменування вулиць, а також окремих юридичних осіб зменшить вплив Російської Федерації на внутрішню політику України.
Депутати хочуть заборонити використовувати в назві компаній імена осіб, які очолювали заборонені політичні партії
Фото: ВРУ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №7253 про внесення змін до Закону України «Про географічні назви» щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України, яким пропонується заборонити присвоювати вулицям, районам, містам, населеним пунктам назви, які пропагують державу-окупанта та передбачити заборону діяльності юридичної особи, назва якої не відповідатиме вимогам цього закону чи зобов’язання для такої компанії змінити назву.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону «Про географічні назви», доповнивши його новою частиною такого змісту: «Забороняється присвоювати географічним об’єктам назви, що звеличують, увіковічують, пропагують або символізують державу-окупанта або її визначні, пам’ятні, історичні та культурні місця, міста, дати, події, її діячів, які здійснювали військову агресію проти України та інших суверенних країн, державну тоталітарну політику та практику, пов’язану з переслідуванням опозиції (опозиційних діячів), дисидентів та інших осіб за критику тоталітарного радянського та тоталітарного російського режиму, зокрема й громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях України або тимчасово перебували на території держави-окупанта та стали жертвами переслідування з боку російських репресивних органів».

Отже, в разі ухвалення законопроєкту на нас чекає нова хвиля перейменувань вулиць та населених пунктів.

Також, згідно до законопроєкту, виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки російської імперської політики в Україні забороняються. Зазначена заборона не поширюється на: випадки використання символіки російської імперської політики:

1) у приватних колекціях та приватних архівних зібраннях;

2) як об’єктів антикварної торгівлі;

3) на документах державних органів, органів місцевого самоврядування (місцевих органів державної влади і управління), прийнятих чи виданих до набрання чинності цим Законом;

4) на документах, виданих закладами освіти та науки, підприємствами, установами, організаціями до набрання чинності цим законом;

5) на об’єктах всесвітньої спадщини, які є предметом особливої охорони.

Також зазначена заборона не поширюється на випадки використання символіки російської імперської політики у музеях, у процесі наукової діяльності.

Крім цього передбачається заборона юридичної особи, яка не відповідатиме вимогам цього закону. Пропонується, зокрема заборонити присвоювати юридичним особам та об’єктам права власності назви, які містять імена осіб, які обіймали керівні посади в політичних партіях, які було заборонено судом, а також народних депутатів України та депутатів місцевих рад, які були обрані за виборчими списками партій, заборонених у судовому порядку, а також сільських, селищних, міських голів, яких було обрано від партії, яку було заборонено у судовому порядку. Крім цього не допускається наявність в назві юридичної особи імен осіб, які сприяли реалізації російської імперської політики. В разі недодержання вимог закону протягом місяця з дня набання чинності діяльність юридичної особи забороняється у визначеному законом порядку

Як зазначається у пояснювальній записці, ухвалення законопроєкту забезпечить зменшення впливу Російської Федерації на внутрішню політику нашої держави та світогляд громадян, створить передумови для унеможливлення агітаційно-пропагандистської діяльності вороже налаштованих до України осіб, прискорить дерадянізацію і дерусифікацію країни, сприятиме зміцнення духу і моралі Української нації.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила законопроєкт, яким забороняється використання символіки російських окупантів.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду