Територіальна підсудність судів Херсонської області відновлена поки що не буде – ВРП

18:30, 28 лютого 2023
Відновлення роботи судів на правобережній частині Херсонської області можливе не раніше 1 квітня.
Територіальна підсудність судів Херсонської області відновлена поки що не буде – ВРП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 28 лютого 2023 року вже вдруге вирішила відтермінувати строки відновлення територіальної підсудності судових справ судів, що розташовані на Правобережній частині Херсонської області.

Мова йде про Херсонський апеляційний суд, а також Білозерський, Великоолександрівський, Нововоронцовський районні суди Херсонської області.

Відповідне відтермінування було здійснене Вищою радою правосуддя з огляду на складну ситуацію з безпекою у населених пунктах, в яких розташовані зазначені суди.

Нагадаємо, 10 січня 2023 року голова Верховного Суду Всеволод Князєв видав розпорядження про відновлення територіальної підсудності судових справ у вказаних судах з 1 лютого 2023 року.

Втім, відновлення роботи судів у зазначений термін викликало зауваження у самих судів.

Зокрема, суди повідомили що зазначені населені пункти знаходяться в межах досяжності артилерії військ РФ, до того ж в судах немає бомбосховищ чи укриттів.

Приміщення ж судів під час бойових дій та окупації зазнали значних руйнувань та пошкоджень – як зовнішніх, так і внутрішніх. Так, в судах пошкоджені системи опалення, вікна, відсутній інтернет-зв’язок. Техніка і меблі за час тимчасової окупації Херсонської області та ведення бойових дій були викрадені або пошкоджені, що виключає можливість їх подальшої експлуатації.

У підсумку, як повідомляла «Судово-юридична газета», 31 січня 2023 року ВРП вирішила відтермінувати  відновлення територіальної підсудності судових справ судів, що розташовані на Правобережній частині Херсонської області до 1 березня 2023 року.

Однак, оскільки ситуація останнім часом не надто покращилась, то 28 лютого ВРП вирішила відтермінувати відновлення територіальної підсудності судових справ судів Правобережної частини Херсонської області ще не місяць, тобто до 1 квітня 2023 року.

Відтак, Одеський апеляційний суд, Київський, Малиновський, Приморський, Суворовський районні суди міста Одеси, Біляївський, Комінтернівський районні суди Одеської області, Теплодарський міський суд Одеської області поки що продовжать розгляд переданих їм раніше справ.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва