Суддя у відставці стала громадянкою РФ та намагалась добитись перерахування довічного утримання судді вже по законодавству РФ

15:13, 21 березня 2023
Вища рада правосуддя припинила відставку Тетяни Шиповалової у зв’язку з набуттям громадянства іншої держави.
Суддя у відставці стала громадянкою РФ та намагалась добитись перерахування довічного утримання судді вже по законодавству РФ
Джерело фото: hcj.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 21 березня 2023 року припинила відставку судді Горностаївського районного суду Херсонської області у відставці Тетяни Шиповалової у зв’язку з набуттям нею громадянства іншої держави.

У Вищу раду правосуддя 26 липня 2019 року надійшло звернення Управління СБУ в Херсонській області про припинення відставки Шиповалової Тетяни Дмитрівни у зв’язку з набуттям громадянства РФ.  

Тетяна Шиповалова з 1981 по 2010 роки здійснювала правосуддя у Горностаївському районному суді Херсонської області. Була головою цього суду.

Однак, СБУ зазначило, що Тетяна Шиповалова з метою призначення щомісячного довічного грошового утримання зверталась з заявою до так званого «Управління судового департаменту Республіки Крим». Втім, зазначений «департамент» відмовив судді у відставці у задоволені її заяви.

Підставою для відмови став той факт, що Тетяна Шиповалова не здійснювала правосуддя на території АР Крим до його «возз’єднання» з РФ.

Не погоджуючись з таким рішенням «Управління судового департаменту», Тетяна Шиповалова звернулась до так званого «Залізничного районного суду м. Сімферополя» з позивною заявою до «Управління судового департаменту» про визнання незаконним рішення про відмову у призначенні щомісячного грошового утримання.

Позовну заяву Тетяна Шиповалова мотивувала тим, що є суддею у відставці і рішенням так званого «Джанкойського районного суду» був визнаний факт її постійного проживання на території Криму. Також, суддя у відставці зазначила, що отримала громадянство РФ. Відтак,  Тетяна Шиповалова зазначила про те, що має право на довічне грошове утримання ще й за законодавством РФ.

Втім, рішенням «Залізничного районного суду м. Сімферополя» від 12 липня 2018 року, яке було опубліковано на ресурсі «Государственная автоматизированная система Российской Федерации «Правосудие», у задоволенні позовних вимог Тетяні Шиповалової було відмовлено з тих підстав, що вона не працювала на території Криму та була одержувачем довічного грошового утримання як українська суддя у відставці. До того ж Тетяна Шиповалова вже отримує пенсію РФ.

Зазначимо, що довічне грошове утримання, як українська суддя у відставці, Тетяна Шиповалова не отримує з жовтня 2016 року, оскільки переїхала в Крим.

Управління СБУ у своєму зверненні вказало, що Тетяна Шиповалова фактично підтвердила, що має громадянство РФ та визнає окупацію Криму.

У підсумку, Вища рада правосуддя вирішили припинити відставку Тетяни Шиповалової у зв’язку з набуттям громадянства РФ.

«За» відповідне рішення проголосували 15 членів ВРП, а «проти» - 1.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси