Нардеп Ірина Констанкевич оскаржила вирок ВАКС, через який могла б втратити мандат

08:04, 5 травня 2023
Народний депутат Ірина Констанкевич оскаржила до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду вирок ВАКС про визнання її винуватою у недекларуванні.
Нардеп Ірина Констанкевич оскаржила вирок ВАКС, через який могла б втратити мандат
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Народний депутат Ірина Констанкевич оскаржила до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду вирок ВАКС, яким її було визнано винуватою у недекларуванні.

За даними порталу «Судова влада» апеляційну скаргу було подано 1 травня.

30 березня Вищий антикорупційний суд визнав нардепа Ірину Констанкевич винуватою в недекларуванні орендованої квартири  у Києві та оштрафував її на 44,2 тисячі гривень і на рік заборонив працювати в органах влади

«Констанкевич Ірину Мирославівну визнати винуватою у пред’явленому обвинувачені за частиною першого статті 366-2 Кримінального кодексу та призначити їй покарання у вигляді 2600 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 44,2 тисячі гривень з позбавленням права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням представництва влади, в органах влади строком на 1 рік», - оголосила вирок головуюча суддя Ольга Саландяк.

Також суд доручив повідомити голову Верховної Ради Руслана Стефанчука про ухвалення обвинувального вироку стосовно народного депутата Ірини Констанкевич. Згідно до закону про статус народного депутата, парламентар стосовно якого набув законноъ сили обвинувальний вирок суду втрачає мандат. Разом з тим, строк давності притягнення Констанкевич до кримінальної відповідальності сплинув до набуття вироком стосовно неї законної сили.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 11 січня 2023 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно народної депутатки Ірини Констанкевич, якій інкримінують недостовірне декларування. За версією слідства, вона не вказала орендовану квартиру в Києві.

Як встановило НАЗК, нардеп Констанкевич не вказала у декларації квартиру в Києві, яка була в неї в оренді на підставі договорів від 29 і 31 серпня 2019 року та 30 листопада 2020 року. Сама депутат пояснила, що нібито користувалася цією квартирою періодично протягом 2020 року менше 183 днів і лише під час виконання депутатських повноважень.

Однак НАЗК це пояснення не врахувало. У Нацагентстві зазначили, що депутатка навіть отримувала компенсацію з державного бюджету за оренду цієї квартири.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду