Судді Віталію Снегірьову, який претендував до ВРП, висунули підозру через приховане громадянство рф

15:11, 1 червня 2023
Суддя Брянківського міськсуду Луганської області Віталій Снегірьов, якому ДБР висунула підозру через російське громадянство, раніше подавав свою кандидатуру на члена Вищої ради правосуддя.
Судді Віталію Снегірьову, який претендував до ВРП, висунули підозру через приховане громадянство рф
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державне бюро розслідувань заочно повідомили про підозру у шахрайстві судді Брянківського району Луганської області. За даними SUD.UA, йдеться про суддю Віталія Снегірьова.

Як зазначає ДБР, суддю після окупації Брянківського району було переведено до суду на підконтрольну Україні територію. Однак він не з'явився на нове місце роботи, натомість вирушив у російську федерацію. Там він отримав громадянство рф. При цьому суддя усвідомлював, що після набуття громадянства іншої країни його повноваження як судді мають бути припинені. Він приховав це від Державної судової адміністрації України, щоб продовжувати отримувати суддівську винагороду.

Протягом двох років судді незаконно було виплачено з державного бюджету 1 мільйон 894 292,23 грн.

Суддя підозрюється у шахрайстві у особливо великих розмірах (ч. 4 ст. 190 КК України).

Зазначимо, що, як раніше писала «Судово-юридична газета», Віталій Снегірьов у 2018 році претендував до Вищої ради правосуддя.

Суддівську кар'єру розпочав у 2006 р., став суддею Брянківського міськсуду Луганської області. У 2011 р. обраний суддею того ж суду безстроково.

У грудні 2009 р. нагороджений почесною грамотою Апеляційного суду Луганської області за значний внесок у зміцнення правосуддя. У 2013 р. як представник українського суддівського співтовариства брав участь у міжнародній тренінговій програмі з кримінального судочинства в Токіо (Японія).

Претендував у новий Верховний Суд, але на запит ВККС до Міністерства оборони з приводу виконання В. Снегірьовим військового обов'язку надійшла однозначна відповідь про порушення кандидатом правил військового обліку. Після оголошення негативних результатів спецперевірки В. Снегірьов подав позов до Вищої кваліфкомісії суддів, як забезпечення якого вимагав заборонити ВККС проводити конкурс в ВС.

23.12.2013 на сайті ВРЮ було оприлюднено інформацію про те, що В. Снегірьов допустив порушення, несумісні з суддівською посадою. Проте судді вдалося уникнути відповідальності, оскільки через неявку майже половини членів Вищої ради юстиції на засідання не вдалося набрати більшість голосів (не менше 11) від конституційного складу ВРЮ для внесення подання про звільнення суддів за порушення присяги.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду