В Україні хочуть зняти обмеження на строки розслідування зґвалтувань, вчинених російськими окупантами

11:52, 6 червня 2023
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується не обмежувати строк досудового розслідування справ про згвалтування, вчинені російськими окупантами під час війни.
В Україні хочуть зняти обмеження на строки розслідування зґвалтувань, вчинених російськими окупантами
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції “Слуга народу” та опозиції серед яких заступник голови монобільшості Євгенія Кравчук та нардеп Мар’яна Безугла зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №9351 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку здійснення досудового розслідування та судового розгляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, які пов'язані із сексуальним насильством, яке вчинене в умовах збройного конфлікту, яким пропонується не обмежувати строк досудового розслідування у справах щодо згвалтувань, вчинених російськими окупантами та іншими особами в умовах збройного конфлікту.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 27 Кримінального процесуального кодексу та встановити, що за умовчанням розгляд слідчим суддею заяв, клопотань та скарг у кримінальному провадженні щодо злочинів, які пов'язані із сексуальним насильством, вчинені в умовах збройного конфлікту здійснюється у закритому режимі.

Також передбачається і закритий судовий розгляд цієї категорії справ

Відкритий судовий розгляд цих категорій справ можливий лише у випадках, коли суд за письмовим клопотанням потерпілого прийме рішення про розгляд кримінального провадження  чи клопотання у відкритому судовому засіданні.

Змінами до статті 216 КПК визначено, що досудове розслідування злочинів, які пов'язані із сексуальним насильством під час війни здійснюють слідчі органів Національної поліції або СБУ.

Крім цього змінами до статті 219 Кримінального процесуального кодексу пропонується не обмежувати строк досудового розслідування у справах щодо сексуального насильства під час війни. Як зазначається у пояснювальній записці, у таких справах докази можуть бути недоступними протягом тривалого періоду часу з різних причин, так само як і потерпілі від сексуального насильства, вчиненого під час війни і гвалтівники.

Також пропонується на законодавчому рівні закріпити заборону на вказування у повідомленнях про підозру у справах про згвалтування, вчинені під час війни прізвища потерпілого.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за прояви нетерпимості.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду