Депутати планують тимчасово зменшити розмір штрафів для ФОПів за невикористання РРО

11:02, 20 червня 2023
Робоча група погодила зміни до законопроєкту про скасування 2% податку для бізнесу, передбачивши, зокрема тимчасове зменшення розміру штрафів для ФОПів за невикористання РРО.
Депутати планують тимчасово зменшити розмір штрафів для ФОПів за невикористання РРО
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Робоча група з доопрацювання до другого читання законопроєкту №8401 про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану щодо відновлення документальних перевірок бізнесу та штрафів за незастосування касових апаратів погодила редакцію законопроєкту до другого читання.

За словами першого заступника голови комітету з питань податкової та митної політики Ярослава Железняка, законопроєкт передбачає документальни перевірок податковою тільки для тих, хто підпадає під ризики.

Депутат додав, що погоджено чіткі критерії ризиків з урахуванням воєнних змін, для плану-графіка проведення документальних планових перевірок:

 рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;

рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;

дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у 2 рази;

заробітна плата нарахована/виплачена податковим агентом менша середньої по регіону у відповідній галузі(податківці передають привіт усім, хто офіційно виплачує мінімалку).

Зазначені критерії обраховуються за підсумками 2021 року.

При цьому для прифронтових територій залишено мораторій на проведення перевірок

Також, як і планувалося з 1 серпня буде скасовано 2% податок для бізнесу. Передбачено, що платники податків зможуть обрати будь-яку систему при переході.

«Щодо питання застосування РРО підтримали позицію малого торгівельного бізнесу щодо необхідності спрощення форми чеку та зменшення штрафів», - додав депутат. Йдеться про зменшення кількості інформації, яка має бути в чеку, що вважається головною проблемою при використанні касових апаратів малим та середнім бізнесом.

Також передбачається тимчасове  зменшення штрафів для ФОПів за невикористання РРО. При цьому нардеп Ніна Южаніна зазначає, що зменшені штрафи будуть застосовуватися на час воєнного стану та протягом 2 років після його скасування, тоді Ярослав Железняк зазначає, що строк дії знижки на штрафи завершиться у 2025 році. Очікується, що штраф за перше порушення становитиме 25% від вартості проданих без використання касового апарату товарів, а за повторне – 50%

Зміни, як і планувалося запрацюють з 1 серпня.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», податкова служба роз’яснила, як відбуватиметься перехід бізнесу зі сплати єдиного податку за ставкою 2%.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду