Відбір до місцевих судів: який стаж потрібен суддям

13:15, 7 серпня 2017
Для участі в відборі на посаду судді кандидат повинен мати стаж в сфері права не менше трьох років на момент подачі заяви в ВККС.
Відбір до місцевих судів: який стаж потрібен суддям
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний Суд України визначив стаж для участі в відборі суддів.

Так, рішенням ВРЮ від 22 вересня 2016 року №2879/0/15-16 Ользі Лукашовій відмовлено у внесенні подання Президентові України про призначення на посаду судді вперше, так як вона на день подання до ВККС заяви про участь у відборі на посаду судді не мала трирічного стажу в сфері права.

ВАСУ постановою від 28 лютого 2017 року скасував і визнав незаконним рішення ВРЮ і зобов'язав Раду розглянути рішення про рекомендацію Лукашовій для призначення на посаду судді Луцького міськрайонного суду Волинської області.

ВРЮ звернувся до ВСУ з заявою про її перегляді з підстави, яка встановлена п. 4 ч. 1 ст. 237 КАС.

ВСУ дійшов висновку, що спираючись на ч. 3 ст. 127 Конституції та ч. 1 ст. 64 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів», громадянин, який хоче взяти участь у відборі, повинен мати стаж в сфері права не менше трьох років за станом на день подання письмової заяви.

До слова, згідно з п. 20 розділу XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідність займаній посаді судді, який призначений на посаду строком на п'ять років або обраний суддею безстроково до вступу в силу Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», оцінюється колегіями Комісії в порядку, визначеному цим законом.

Приймаючи рішення про відмову у внесенні подання про призначення Лукашової на посаду судді через брак стажу в галузі права, ВРЮ діяв на підставі правильного застосування ч. 3 ст. 127 Конституції України.

Нагадаємо, що відбір на 600 посад суддів місцевих судів Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила 3 квітня 2017 року. Для участі в відборі документи подали 5336 кандидатів, бажаючих стати суддями.

Відзначимо, список кандидатів у судді місцевих судів, які будуть допущені до відбіркового іспиту, стане відомий у вересні.

Також кандидати в судді першої інстанції, які навесні подали документи для участі в відборі, в обов'язковому порядку будуть проходити психологічне тестування.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області