Хто проник в кабінет судді на Луганщині

14:00, 12 вересня 2017
Спочатку зломщик назвався злодієм, однак пізніше з'ясувалися цікаві подробиці
Хто проник в кабінет судді на Луганщині
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

4 вересня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Новопсковського районного суду Луганської області Романа Потапенко про втручання в його професійну діяльність.

У зверненні власник мантії зазначає, що в ніч на 11 серпня 2017 року в його кабінет спробували проникнути три людини. Одна з них була затримана оперативно-слідчою групою. В той же день в місцеве відділення поліції суддя подав заяву про внесення інформації про те, що трапилося в Єдиний реєстр досудових розслідувань. На наступний день він отримав письмову відповідь від правоохоронців, в якому роз'яснювалося, що почати досудове розслідування за вказаним фактом не представляється можливим, а сама заява буде розглянута у порядку розгляду заяв і скарг громадян.

При особистій зустрічі виконуючий обов'язки начальника відділення поліції розповів служителю Феміди про те, що спочатку затриманий стверджував, ніби намагався проникнути в кабінет для скоєння крадіжки будівельних інструментів. Однак пізніше в відділення приїхали співробітники Служби безпеки України і Національного антикорупційного бюро України, пояснили, що затриманий є їх співробітником, який брав участь в навчаннях, і забрали його.

Порахувавши невнесення інформації про спробу проникнення в кабінет судді в ЄРДР неправомірним, Роман Потапенко направив заяви в Державну судову адміністрацію і Раду суддів України. У своїх заявах він зажадав втрутитися в ситуацію. Також власник мантії мав намір звернутися в ВРП і навіть дав розпорядження своєму помічникові підготувати необхідний документ. Однак здійснити задумане в встановлені законом терміни суддя не встиг.

14 серпня Роман Потапенко знаходився в нарадчій кімнаті по розгляду кримінальної справи. 16 серпня він оголосив виправдувальний вирок і відразу ж після цього, в порушення вимог ст. 49 Закону «Про судоустрій і статус суддів», ст. 482 Кримінального процесуального кодексу України, був затриманий співробітниками НАБУ. В його кабінеті був проведений обшук, а сам власник мантії доставлений в київський СІЗО без документів, що підтверджують особу.

У той же день провели обшук за місцем проживання затриманого. При цьому в ухвалі слідчого судді значилася зовсім інша адреса. Намагаючись приховати невідповідності, в протоколі обшуку правоохоронці не вказали вулицю і номер будинку, в якому проводилися слідчі дії.

28 серпня суддя направив повідомлення про злочин Генеральному прокурору України.

Описані перипетії, а також незаконне утримання в СІЗО і перешкодили Роману Потапенко своєчасно повідомити ВРП про втручання в його професійну діяльність.

До своєї заяви суддя додає копії процесуальних документів та відповідей від відділення поліції.

З повним текстом заяви можна ознайомитися тут.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд