Суд захистив інтереси дитини, позбавленої батьківського піклування

12:46, 23 вересня 2022
Суд зобов’язав нарахувати одноразову грошову допомогу та виплатити грошові кошти в сумі 14370 грн.
Суд захистив інтереси дитини, позбавленої батьківського піклування
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Закарпатський окружний адміністративний суд повідомляє, що визнав протиправною бездіяльність відділу освіти, молоді та спорту, культури, туризму сільської ради щодо ненарахування та невиплати дитині, позбавленій батьківського піклування, яка у 2021 році закінчила загальноосвітню школу, одноразової грошової допомоги, передбаченої Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Суд зобов’язав  нарахувати одноразову грошову допомогу та виплатити їй грошові кошти в сумі 14370 грн. 

Суд зазначив, що діти, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав, хвороби батьків чи з інших причин залишилися без батьківського піклування, мають право на особливий захист і допомогу з боку держави.

Повноваження щодо виплати зазначеної допомоги державою делеговані навчальним закладам, у яких навчаються конкретні діти-сироти чи діти, позбавлені батьківського піклування.

Законом передбачено, що випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Суд зауважив, що розмір одноразової грошової допомоги випускникам навчального закладу не залежить від їхнього подальшого працевлаштування або продовження навчання, а також не залежить від того, чи перебувала дитина на повному державному утриманні у навчальному закладі.

Обов'язок щодо виплати випускникам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, одноразової грошової допомоги є безумовним та не залежить від наявності звернень про виплату грошової допомоги.

З текстом зазначеного рішення можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за № 260/2213/22.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська