Ціни в Україні: чи варто чекати подорожчання гречки

10:14, 20 вересня 2017
Населення України знову лякають подорожчанням важливого продукту.
Ціни в Україні: чи варто чекати подорожчання гречки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як свідчать дані Мінагрополітики, гречку встигли зібрати вже з третини засіяних площ. Експерти прогнозують, що зібраний урожай буде вище, ніж в попередні сезони, оскільки сільгоспвиробники виділили під цю культуру більше площ, повідомляє газета «Експрес».

Директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко спростовує чутки про те, що гряде черговий дефіцит крупи.

Дорошенко переконаний, що подібні чутки вигідні виробникам, оскільки високий урожай веде до зниження цін на крупу.

У сезон 2017 року гречки буде зібрано приблизно 196 000 т, на відміну від 2016-го, коли зібрали 128 000 т. Варто відзначити, що потреба внутрішнього ринку складає 140-150 000 т.

Відповідно реальних причин для подорожчання гречки немає, заявляє директор асоціації.

Провідний експерт компанії «УкрАгроКонсалт» Єлизавета Малишко зазначає, що гречка є однією з найбільш рентабельних культур в Україні, оскільки її прибутковість становить 87,5%.

Висока рентабельність культури спонукає виробників розширювати площі посіву. Так минулорічні 150 000 га зросли до 183 тисяч га в 2017 році.

З цього можна зробити висновки, що гречка буде зібрана в достатній кількості і українцям її вистачить тому, що цю культуру наша країна не експортує.

Варто відзначити деяке зниження врожайності, яка компенсується зростанням площ. Це призвело до того, що собівартість зернових зросла в 2017 році на 5 — 7%. Це трапилося через підвищення цін на дизельне паливо, а також зростання зарплат.

Дорошенко впевнений, що ціни на крупу залишаться стабільними. На сьогоднішній день кілограм гречки продають в середньому по 23-24 гривні. Фасована крупа трохи дорожче — по 30-35 гривень.

«Судово-юридична газета» повідомляла, що за даними Державної служби статистики, на початку осені українці зіткнулися зі значним подорожчанням продуктів.

Стало відомо, що згідно з наведеною статистикою, буквально за місяць середня ціна на гречку піднялася на 1,26% і/або 0,3 грн.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України