Україна готувала контрнаступ кілька місяців і радилася з США — NYT

20:19, 13 вересня 2022
Результати операції перевершили всі очікування.
Україна готувала контрнаступ кілька місяців і радилася з США — NYT
Фото: slovoidilo.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Військове керівництво України почало готувати контрнаступ проти російських військ кілька місяців тому, передає The New York Times із посиланням на свої джерела. Під час підготовки українське керівництво радилося зі США та врахувало деякі підказки.

Співрозмовники видання кажуть, що підготовка до контрнаступу супроводжувалась напруженими розмовами між представниками України та США, і керівництво української армії змінювало стратегію операції. Однак результати перевершили всі очікування.

Підготовка до планування операції розпочалася після того, як Президент Володимир Зеленський сповістив генералів про те, що варто продемонструвати можливість української армії дати потужну відсіч російським окупантам. За його наказом, військові підготували план операції, який передбачав широкомасштабний наступ на півдні України. За його результатами ЗСУ мають звільнити Херсон та відрізати Маріуполь від можливості забезпечувати там російські війська.

Однак і українські генерали, і американські вважали, що ця операція призведе до великих втрат, а Україні, можливо, не вдасться захопити такі великі території. Довгий час Україна не хотіла ділитися всіма деталями, але поступово дедалі більше розповідала про неї США. До обговорень були залучені радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван та голова Об'єднаного комітету у штабі генерал Марк Міллі. Допомагали також британці.

На думку США, Україна мала провести контрнаступ до перших холодів, коли російський диктатор Володимир Путін зможе шантажувати Європу постачанням газу. Американці та українці провели стратегічні військові ігри, які показали, що такий масштабний контрнаступ на півдні України завершиться провалом. Із таким результатом українські генерали пішли до Зеленського.

«Ми провели деяке моделювання та кілька кабінетних вправ. Ця серія навчань передбачала, що одні напрями контрнаступу, швидше за все, виявляться успішнішими за інші. Ми дали цю пораду, а потім українці це засвоїли і ухвалили власне рішення», - сказав заступник міністра оборони США з політичних питань Колін Каль.

Раніше ми писали, що над головною адміністративною будівлею Балаклії піднято український прапор.

Додамо, ЗСУ вийшли на околиці Лисичанська.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду