Народний супутник ICEYE працює і вже дає результати на полі бою, — Резніков

12:05, 29 вересня 2022
Завдяки коштам українців підтримка з космосу вже дає результати на полі бою.
Народний супутник ICEYE  працює і вже дає результати на полі бою, — Резніков
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За два дні роботи супутника «ICEYE», який придбали українці, ворог вже втратив більше бронетехніки, аніж коштував весь проєкт з супутниками. Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Лише за перші дні виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог марно намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Це означає, що за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками.

«Із зрозумілих причин не можу розкрити усіх подробиць, але тільки уявіть: за перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати у лісосмугах та за іншими перешкодами. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників.

Натомість координати «схованого» були оперативно передані для нанесення вогневого ураження. Зокрема, у районі н.п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині.

Фактично, тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проект з супутниками.

Але головне – це допомагає зберегти життя наших воїнів, які безцінні», — розповів міністр.

Також він розповів про переваги, які надають супутники ICEYE.

«По-перше, Україна отримала можливість комбінувати дані оптичних супутників від партнерів та дані SAR. Це принципово збільшує нашу здатність виявляти та наносити ураження російським окупантам.

Супутники з технологією SAR стають особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг. Для них немає різниці – день чи ніч. Тому ворог не сховається.

По-друге, саме наші військові визначають, звідки і коли отримувати потрібні дані. Наразі здійснюється систематичний моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході.

По-третє, відомості надходять від аналітиків до бойових підрозділів дуже швидко. Російським окупантам буде складніше приховувати свої наміри, це ще більше ускладнить їхню логістику», — зазначив Резніков.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва