Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 20 січня

17:48, 20 січня 2023
Внесено зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві та утворено Урядову комісію з розслідування причин авіакатастрофи у Броварах.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 20 січня
Фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У п’ятницю, 20 січня, Кабінет Міністрів України провів засідання під час якого розглянув низку важливих питань. Про це повідомив представник Верховної Ради у Кабінеті Міністрів Тарас Мельничук.

Так, Урядом під час засідання:

— Внесено памʼятки культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих памʼяток України у Чернівецькій області та виключено відповідні заклади зі списку памʼятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави, затвердженого постановою Ради Міністрів УРСР від 24.08.1963 N 970 «Про впорядкування справи обліку та охорони памʼятників архітектури на території Української РСР».

— Внесено зміни до загальних вимог до облаштування пунктів пропуску через державний кордон, затверджених постановою КМУ від 17.08.2002 N 1142, та до Типової технологічної схеми пропуску через державний кордон осіб, авто-мобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними. Зміни повʼязані з приведенням актів Уряду у відповідність до положень Митного кодексу України (у редакції ЗУ від 15.07.2022 N 2510-IX «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо деяких питань виконання глави 5 розділу VI Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони»). Внесено зміни до додатка 4 до Положення про митні декларації, повʼязані з технічними правками у звʼязку з приєднанням України до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами. Також внесено зміни до постанови КМУ від 08.10.2022 N 1126 «Деякі питання надання митним органам забезпечення сплати митних платежів щодо товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом» у частині звільнення у період дії воєнного стану та протягом шести місяців після його припинення або скасування субʼєктів ринку природного газу, на яких покладено спеціальні обовʼязки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу, від надання митним органам забезпечення сплати митних платежів у випадках переміщення територією України внутрішнім транзитом газу природного, який класифікується за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТЗЕД.

— Затверджено Порядок та умови надання у 2023 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виконання окремих заходів з реалізації соціального проекту «Активні парки - локації здорової України». Проект спрямований на забезпечення в регіонах популяризації та організації оздоровчої рухової активності усіх категорій громадян, у тому числі осіб з інвалідністю та внутрішньо переміщених осіб, створення умов для зниження показників захворюваності, поліпшення якості та тривалості активного життя населення, профілактики захворювань і подолання їхніх наслідків, формування суспільства, обʼєднаного ідеєю здорового та активного життя.

— Внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на витрати, пов’язані з комплексом заходів із зберігання, перевезення, переробки та експортом об’єктів державного цінового регулювання державного інтервенційного фонду. У тексті Порядку слово «Мінекономіки» замінено словом «Мінагрополітики», оскільки розпорядженням КМУ від 23.12.2021 N 1722-р «Про передачу цілісного майнового комплексу державної спеціалізованої бюджетної установи Аграрний фонд до сфери управління Мінагрополітики» Аграрний фонд зі сфери управління Мінекономіки було передано до сфери управління Мінагрополітики.

— Затверджено критерії оцінки допустимості державної допомоги субʼєктам господарювання для підтримки культури та збереження культурної спадщини. Зокрема, визначено мету й форми державної допомоги; категорії її отримувачів; максимальний розмір державної допомоги, яка може надаватися; умови та спосіб розрахунку її сукупного розміру; витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам державної допомоги.

— Затверджено Порядок призначення і виплати щомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, та Порядок використання коштів державного бюджету, передбачених для виплати шомісячної грошової виплати деяким категоріям громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною і брали безпосередню участь у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, та членам сімей загиблих (померлих) громадян з числа осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

— Затверджено Порядок оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах; зразок довідки про перебування громадянина України у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах та зразок довідки про перебування іноземця, особи без громадянства, який (яка) проходив (проходила) в установленому законодавством України порядку військову службу, у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах.

— Внесено зміни до Порядку направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду. Серед іншого, передбачено, що огляд на місці зупинки транспортного засобу проводиться із застосуванням технічних засобів відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться у присутності двох свідків. Матеріали відеозапису обовʼязково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення.

— Затверджено Порядок подання та розміщення звіту субʼєкта господарювання про дотримання умов дозволу на викиди та виконання заходів щодо здійснення контролю за дотриманням установлених гранично допустимих викидів забруднюючих речовин. Визначено процедуру подання звіту, що здійснюватиметься в електронній формі за допомогою платформи «ЕкоСистема», та вимоги до його змісту.

— Внесено зміни до Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд. Визначено механізм отримання державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд громадянами Республіки Польща, які перебувають на території України на законних підставах.

— Внесено зміни до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. Порядок доповнено новим розділом «Процедура розслідування нещасних випадків в період дії правового режиму воєнного (надзвичайного) стану в Україні або окремих її місцевостях», яким передбачено спрощену процедуру розслідування нещасних випадків, що відбулися з працівниками підприємств (установ, організацій),їх філій, представництв та інших відокремлених і структурних підрозділів під час виконання трудових обовʼязків унаслідок воєнних (бойових) дій.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 28.10.2015 N 915 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для збирання, обробки та розповсюдження офіційної інформаційної продукції» з метою приведення її у відповідність до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2023 рік» та Бюджетного кодексу України. Визначено державне підприємство «Центр захисту інформаційного простору України» одержувачем бюджетних коштів у  частині здійснення заходів з виробництва та трансляції телерадіопрограм для державних потреб.

— Утворено Урядову комісію з розслідування причин авіакатастрофи вертольота EC 225 LP, що сталася 18.01.2023 у м. Броварах Київської області, та затверджено персональний склад цієї комісії. Доручено Урядовій комісії подати КМУ до 18.02.2023 звіт про результати розслідування причин авіакатастрофи вертольота ЕС 225 LP та вжиті заходи. Рекомендовано Національному бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами провести в установленому порядку технічне розслідування відповідної авіакатастрофи.

— Виведено з тимчасового складу Національного агентства забезпечення якості вищої освіти Жученка Олексія Анатолійовича у звʼязку із початком здійснення ним повноважень на посаді заступника керівника закладу вищої освіти.

—  Погоджено з метою створення умов для будівництва нових енергоблоків Хмельницької АЕС, спираючись на положення Хартії стратегічного партнерства Україна - США, підписаної 10.11.2021, пропозицію Міністерства енергетики про розроблення техніко-економічного обгрунтування будівництва ядерної установки із застосуванням технічних характеристик реакторної установки типу АР1000 та подання його Кабінету Міністрів України для затвердження. Передбачено, що замовником будівництва нових енергоблоків Хмельницької АЕС є державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (експлуатуюча організація).

— Утворено робочу групу з організації та забезпечення підготовки збірної команди України та її участі у 2023 році в міжнародних спортивних змаганнях «Ігри Нескорених» та затверджено склад робочої групи. Затверджено план заходів з організації та забезпечення підготовки збірної команди України та її участі у 2023 році в міжнародних спортивних змаганнях «Ігри Нескорених».

— Схвалено проект Угоди між Урядом України та Урядом Канади про мобільність молоді. Угода створить правові підстави для розвитку українсько-канадських звʼязків у молодіжній сфері шляхом організації обмінів.

— Внесено зміни в додаток до розпорядження КМУ від 10.07.2019 N 554-р «Про затвердження переліку іноземних акредитаційних агентств та агентств із забезпечення якості вищої освіти, які видають сертифікати про акредитацію освітніх програм, що визнаються в Україні» шляхом оновлення переліку зазначених агентств, які видають сертифікати про акредитацію освітніх програм, що визнаються в Україні, за результатами моніторингу Європейського реєстру забезпечення якості вищої освіти (EQAR)», — написав він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська