Як декларувати біткоіни чи інші криптовалюти: відеороз’яснення НАЗК

13:52, 1 травня 2023
У НАЗК відповіли на деякі питання щодо заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи» декларації.
Як декларувати біткоіни чи інші криптовалюти: відеороз’яснення НАЗК
Джерело фото: скріншот
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції оприлюднило відеороз’яснення щодо заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи» декларації. Також для тих, хто займається науковою діяльністю, буде цікаво дізнатися, чи треба декларувати статті (публікації) їхнього авторства. Про це розповіли у пресслужбі НАЗК.

«Судова практика доводить - сховати неофіційні доходи в криптовалюті не вийде, тому дуже важливо правильно вказати всі необхідні відомості і мати відповідні документи.

Нагадуємо, що при декларуванні криптовалюти обов’язково має бути вказана публічна адреса, так званий публічний (відкритий) ключ.

Серед найбільш поширених помилок є невірне визначення вартості криптовалюти, тому пропонуємо кілька рекомендацій:

  1. вартість криптовалюти зазначається у грошових одиницях України;
  2. у разі набуття криптовалюти одного виду в одного постачальника послуг кількома транзакціями у різні дати слід зазначити її сукупну вартість станом на дату останньої транзакції;
  3. якщо набувалася криптовалюта різних видів та/або у різних постачальників, така криптовалюта зазначається як різні об’єкти декларування;
  4. якщо криптовалюта була придбана за різні види валют (гривні, долари, євро тощо), то визначення вартості криптовалюти здійснюється в перерахунку на гривні за офіційним курсом НБУ;
  5. якщо криптовалюта була придбана різними способами (наприклад, частина Bitcoin набута за грошові кошти через переказ з банківського (карткового) рахунку, друга - через обмін Dogecoin на Bitcoin, третя - через пряму купівлю криптовалюти користувачами без посередників (peer-to-peer), четверта - надійшла від майнінгу), то для визначення вартості криптовалюти можуть використовуватися сервіси, які акумулюють статистичні дані і зберігають історичну інформацію (СoinСheckup, LiveCoinWatch, CoinMarketCap, CoinGecko тощо). Зокрема, при обміні Dogecoin на Bitcoin завжди існує вартість криптовалюти на той момент (дату), коли відбулося набуття активу, що має вираження у доларовому еквіваленті (або стейблкоїнах, що дорівнюють 1 USD)», - сказано у повідомленні.

Що таке нематеріальні активи? (тут).

Чи слід зазначати відомості про наукову, публіцистичну статтю (матеріал)? (тут).

Що таке криптовалюти? (тут).

Як відображати у декларації дату набуття права на криптовалюту? (тут).

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України