Україні знадобиться кілька років, щоб відмовитись від російської системи автоматизування бізнесу 1С, — Мінцифри

19:24, 8 червня 2023
Українському бізнесу та державному сектору знадобиться декілька років для повного подолання залежності від пов'язаних із російськими розробниками системних продуктів, таких як «1С», і переходу на українські та міжнародні аналоги.
Україні знадобиться кілька років, щоб відмовитись від російської системи автоматизування бізнесу 1С, — Мінцифри
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна не зможе повністю відмовитися від російського програмного забезпечення 1С ще кілька років. Однак цю проблему ринок врегулює сам. Такий прогноз у ході економічного форуму «Ключові антикорупційні та інституційні зміни для відновлення України» озвучив віцепрем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передає «Інтерфакс-Україна».

За його словами, українському бізнесу та державному сектору знадобиться декілька років для повного подолання залежності від пов'язаних із російськими розробниками системних продуктів, таких як «1С», і переходу на українські та міжнародні аналоги.

«Ринкова економіка має все вирівняти, і вона вже це вирівнює. Щодня з'являються нові українські компанії, які починають на ринку займати свою нішу», - сказав він.

Віцепрем'єр зазначив, що державний сектор наразі активно замінює старий софт, який українські компанії адмініструють.

«Сформовано певну політику, яка реалізується. Я думаю, що через декілька років цієї проблеми не буде», - зазначив він.

Зі свого боку голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев констатував, що на сьогодні понад 90% бізнесу так чи інакше користуються російським ПЗ "1С".

«Рішення заборонити на державному рівні «1С», напевно, буде популярним у соцмережах протягом одного дня, однак потягне за собою суттєві витрати бізнесу. З ким я не спілкувався б кулуарно, у всіх неоднозначне сприйняття. Тому це дуже складне рішення. У мене немає відповіді на це запитання», - сказав Гетманцев про можливість одномоментної повної відмови від «1С».

 Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду