Змінилися правила виплат допомоги на проживання для ВПО: деталі

07:00, 21 липня 2023
Тепер на виплати ВПО впливатиме майновий стан.
Змінилися правила виплат допомоги на проживання для ВПО: деталі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Уряд ухвалив постанову, якою уточнено параметри надання підтримки внутрішньо переміщеним особам. З 1 серпня допомога продовжується автоматично на один шестимісячний період для ВПО, які вже отримували допомогу на проживання, – повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Однак виняток становлять ВПО, які:

  • перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обгрунтованих причин, що підтверджуються документально (обгрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);
  • повернулися до покинутого місця проживання;
  • відбувають покарання в місцях позбавлення волі.

З 1 вересня виплата допомоги продовжиться для зазначених ВПО з урахуванням майнового стану внутрішньо переміщеної особи.

Які критерії майнового стану застосовуватимуться для ВПО?

З 1 вересня 2023 року виплата допомоги припиняється  внутрішньо переміщеним особам, які отримували допомогу відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, якщо такі ВПО після набрання чинності постановою:

  1. Придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  2. Придбали на суму більше 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  3. Мають на депозитному банківському рахунку кошти у загальній сумі більше 100 тис. грн;
  4. Придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму більше 100 тис. грн;
  5. Мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

Водночас держава дає перехідний період протягом 1,5 місяці  для осіб, які мають достатні статки, і не можуть отримувати допомогу, щоб особи встигли адаптуватися до нових правил виплат.

Чи треба звертатися і куди, щоб виплати продовжували виплачувати?

З 1 серпня 2023 р. допомога на проживання автоматично продовжується для ВПО, без додаткового звернення.

Тобто якщо ВПО вже отримувала допомогу на проживання і відповідаєте критеріям для її отримання, звертатися за продовженням виплат не потрібно.

Чи можуть відмовити у продовженні допомоги і як я про це дізнатися?

Про відмову у продовженні виплат після 1 серпня 2023 р. отримувача буде повідомлено або органом соціального захисту населення, який її призначає (поштою чи електронною поштою), або — за технічної можливості — засобами мобільного зв’язку чи засобами електронного сповіщення Єдиної інформаційної системи соціальної сфери.

Відповідно, з 1 серпня 2023 р. виплати не продовжуватимуться особам, які:

  • перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обгрунтованих причин, що підтверджуються документально (обгрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні чи на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала за хворою дитиною, оздоровлювала дитину та ін.);
  • повернулися до покинутого місця проживання.

Як зрозуміти чи виплати затримуються, чи їх скасовано?

Про відмову у продовженні допомоги особа має бути повідомлена. Якщо ви не отримували такого повідомлення поштою/електронною поштою/мобільним зв’язком і т. д., –  можна уточнити в органах соціального захисту причину затримки виплати.

Чи можна оскаржити прийняте рішення про відмову у продовженні виплат на проживання для ВПО?

Рішення органу соціального захисту населення може бути оскаржено до Нацсоцслужби  або у судовому порядку.

У яких випадках виплати можуть бути продовжено ще на 6 місяців?

Для тих ВПО, які вперше звернуться по отримання допомоги після 1 серпня 2023 року, допомога може бути призначена на другий шестимісячний період за зверненням. Якщо, наприклад: середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує розміру чотирьох розмірів мінімальної зарплати;  або у складі сім’ї є діти з інвалідністю, особи з інвалідністю, або особи працездатного віку, які доглядають за дітьми до досягнення ними шестирічного віку (включно);  чи громадяни мають трьох і більше дітей віком до 16 років і доглядають за ними та ін.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду