КМУ прийняв постанову про внесення змін до Порядку присвоєння рангів держслужбовців: роз'яснення НАДС

14:38, 23 серпня 2023
Під час присвоєння нового рангу держслужбовця врахування періоду перебування на посаді під час карантину та воєнного стану відбувається за умови, якщо він був звільнений з держслужби та призначений на посаду відразу після цього.
КМУ прийняв постанову про внесення змін до Порядку присвоєння рангів держслужбовців: роз'яснення НАДС
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному агентстві України з питань державної служби надали роз’яснення щодо особливостей присвоєння рангів державних службовців у зв`язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2023 року №877 «Про внесення змін до Порядку присвоєння рангів державних службовців».

Щодо особливостей присвоєння рангів державних службовців у зв'язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2023 року № 877 «Про внесення змін до Порядку присвоєння рангів державних службовців»

Відповідно до пункту 3 частини третьої статті 13 Закону України «Про державну службу» НАДС роз'яснює.

Статтею 38 Закону України «Про державну службу» (далі - Закон) встановлено, що прийняття на державну службу, просування по службі державних службовців, вирішення інших питань, пов'язаних із службою, здійснюються з урахуванням категорій посад державної служби та рангів державних службовців як виду спеціальних звань, що їм присвоюються.

Згідно зі статтею 39 Закону ранги державних службовців є видом спеціальних знань. Порядок присвоєння рангів державних службовців затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року № 306 (далі-Порядок).

Відповідно до пункту 9 Порядку черговий ранг у межах відповідної категорії посад присвоюється державному службовцю через кожні три роки з урахуванням результатів оцінювання його службової діяльності.

19 серпня 2023 року постановою Кабінету Міністрів України № 877 «Про внесення змін до Порядку присвоєння рангів державних службовців» були внесені зміни до Порядку (далі - Постанова № 877).

Відтак, відповідно до згаданих змін, у разі, коли державний службовець був звільнений з державної служби і призначений відповідно до законодавства на посаду державної служби наступного дня після звільнення, до стажу роботи для присвоєння чергового рангу зараховується період роботи на посаді державної служби, призначення на яку відбулося:

  • шляхом укладення контракту про проходження державної служби на період дії карантину на підставі Типового контракту про проходження державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року № 290;
  • відповідно до частини п'ятої статті 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Тобто, при присвоєнні чергового рангу державного службовця врахування періоду перебування особи на посаді державної служби в період карантину та під час воєнного стану відбувається за умови, якщо такий державний службовець був звільнений з державної служби і призначений на посаду державної служби на наступний день.

Відповідно до пункту 2 Постанови № 877 міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади у місячний строк із дня набрання чинності цією постановою мають забезпечити присвоєння чергових рангів державним службовцям,  у яких виникло право  на присвоєння  таких  рангів  з урахуванням змін, затверджених цією постановою.

Відповідно до пункту 1 § З1 Глави 1 Розділу 4 Регламенту Кабінету Міністрів України, затвердженого   постановою   Кабінету   Міністрів   України від 18 липня 2007 року № 950 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2011 року № 1156), постанова Кабінету Міністрів набирає чинності з дня її офіційного опублікування, якщо інше не передбачено такою постановою, але не раніше дня її опублікування. Постанова № 877 офіційно опублікована 22 серпня 2023 року.

З огляду на зазначене, служби управління персоналом державних органів зобов'язані оформити документи про присвоєння рангів державним службовцям, які мають на це право відповідно до Порядку, до 22 вересня 2023 року- кінцевої дати спливу місячного терміну з дня набрання чинності Постановою № 877.

Крім того, звертаємо увагу, що надбавка за ранг державного службовця, передбачена статтею 50 Закону, виплачується з моменту присвоєння рангу такому державному службовцю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва