Міноборони знайшло, як запобігти фальшивим діагнозам ВЛК: дані братимуть із електронної системи охорони здоров’я

11:40, 5 вересня 2023
Військові медкомісії щорічно запитуватимуть інформацію у лікарів про наявність діагнозів у військовозобов’язаних.
Міноборони знайшло, як запобігти фальшивим діагнозам ВЛК: дані братимуть із електронної системи охорони здоров’я
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Згідно з новим наказом Міністерства оборони дає можливість мобілізувати чоловіків, обмежено придатних до військової служби. Згідно з документом, інформація про стан здоров’я українців буде отримана з електронної системи охорони здоров’я.

Як відомо, зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ (наказ Міноборони № 402) внесені наказом Міністерства оборони від 18 серпня 2023 року № 490 та набули чинності 25 серпня.

Зокрема, військово-лікарські комісії (ВЛК) запитуватимуть інформацію у сімейних лікарів або лікарів, з якими підписано декларацію, про наявність діагнозів у допризовників, призовників та військовозобов’язаних. Такі запити ТЦК робитимуть щорічно, перед проведенням приписки до призовних дільниць.

Також у соціальних службах та органах соцзахисту буде запитуватись інформація про інвалідність осіб, а медзаклади передаватимуть до ТЦК та СП дані людей, які за останні півроку хворіли на вірусний гепатит, черевний тиф, паратиф, дизентерію та інші інфекційні захворювання.

Мета нововведень — уникнути постановки фальшивих діагнозів, які дають змогу знятися з військового обліку, безпосередньо в самій ВЛК.

При цьому, згідно з наказом Міноборони, підвищать вимоги до персонального складу ВВК. Насамперед, всі ВВК підпорядкують центральній військово-лікарській комісії, а та у свою чергу підзвітна Військово-медичному департаменту Міноборони.

Для тимчасових ВЛК з’явилася вимога, щоб їх очолював лікар, який має досвід не менше трьох років роботи у складі військово-лікарських комісій або підготовку з питань військово-лікарської експертизи.

Раніше ми писали, що Міністерство оборони затвердило новий розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби та впорядковано проходження служби обмежено придатними. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді