Україна просить Польщу про захист українського неба на заході країни

16:59, 6 липня 2024
Україна просить Польщу розглянути можливість використання ППО для захисту прикордонних регіонів.
Україна просить Польщу про захист українського неба на заході країни
Джерело фото: Главком
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Україна закликала Польщу розглянути можливість використання засобів протиповітряної оборони, розташованих на східних кордонах Польщі, для захисту українського неба над прикордонними регіонами. Про це заявила заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк на зустрічі з маршалкою польського Сенату Малгожатою Кідавою-Блонською та спікеркою литовського Сеймасу Вікторією Чмілітє-Нільсен. Інформацію опубліковано на сайті Верховної Ради України.

Зустріч відбулася у Вільнюсі в рамках відзначення Дня державності Литви. Україна, Польща та Литва входять до об’єднання Люблінського трикутника і координують співпрацю у різних сферах.

«Сьогодні говорили про гуманітарний захист України. Під гуманітарним захистом я в першу чергу маю захист права українців на життя. А це — захист міст та енергетичної інфрастурктури від ракетних атак з боку росії. Знову, як і два з половиною роки тому, Україна благає: закрийте небо! Дайте можливість жити!» — зазначила Олена Кондратюк.

Вона підкреслила, що за два з половиною роки агресії росія зруйнувала 70% енергетичної інфраструктури та 250 тисяч будинків.

Олена Кондратюк звернулася до керівниці Верхньої палати польського Парламенту Малгожати Кідави-Блонської з проханням розглянути можливість використання польських засобів ППО для захисту повітряного простору прикордонних регіонів України. Вона також попросила спікерку литовського Сеймаса Вікторію Чмілітє-Нільсен озвучити це прохання на саміті спікерів країн НАТО, який відбудеться у Вашингтоні напередодні ювілейного саміту НАТО.

Малгожата Кідава-Блонська та Вікторія Чмілітє-Нільсен запевнили, що докладуть усіх зусиль для вирішення питання захисту українського неба.

«Якщо НАТО не готове прийняти Україну до своїх лав у розпал війни, нам треба вимагати від країн Альянсу достатньо ресурсів на те, щоб стримувати і перемагати ворога і забезпечувати українцям право на життя!», — наголосила Олена Кондратюк.

Заступниця Голови Верховної Ради України перебуває з офіційним візитом у Литві на запрошення спікерки литовського Сеймасу Вікторії Чмілітє-Нільсен, представляючи Україну на офіційних заходах з нагоди Дня державності Литви.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва