Добір і каліфоцінювання суддів-«п'ятирічок»: як будуть гасити кадровий голод в судах (відео)

16:11, 28 вересня 2017
Про те, що в судах не вистачає суддів з повноваженнями, сьогодні заговорили всі.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Самі заявники звертають увагу на цю проблему, оскільки в деяких регіонах їх справи нікому розглядати. Про кадровий голод згадав і Президент України Петро Порошенко, виступаючи в парламенті.

Приблизні дані щодо кількості передбачуваних вакансій в судах України озвучили у Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Варто відзначити, що в Адміністрації Президента досі лежать подання про призначення ряду суддів-«п'ятирічок», яких рекомендувала Вища рада правосуддя. А це ні багато ні мало — близько 700 осіб, які не мають права здійснювати професійну діяльність, хоча пройшли всі необхідні процедури. Крім того, вже після вступу в силу нової редакції закону про судоустрій повноваження втратять ще 750 чоловік.

Тобто вирішувати проблему нестачі повноважних кадрів Вища кваліфкомісія суддів планує не тільки за рахунок добору, а й проведення кваліфікаційного оцінювання суддів, у яких закінчився п'ятирічний термін призначення — щоб у них відновилися повноваження здійснювати правосуддя. Також буде проведено конкурс до апеляційних судів — за новими правилами. До сих пір ВККС було складно приступити до виконання всіх цих обов'язків. Виною тому, в тому числі, конкурс до Верховного Суду.

Ще один спосіб вирішення кадрової проблеми — відрядження суддів. Однак в ньому є свої нюанси, через які процедуру відрядження довелося призупинити. Так, в київських судах було близько 60 вакансій, однак перші коти за плоти, оскільки серед поданих кандидатур багато не дотягли до необхідного рівня.

Автор: Автор:
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді