Комітет Ради рекомендує ухвалити законопроект щодо фінансових інструментів банків

13:26, 30 октября 2018
Пропонується запровадити банківські сертифікати — новий вид емісійних цінних паперів.
Комітет Ради рекомендує  ухвалити законопроект щодо фінансових інструментів банків
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроектом №9034 пропонується запровадити банківські сертифікати — новий вид емісійних цінних паперів, які будуть випускати банки. Зручність використання банківських сертифікатів полягає в тому, що такий сертифікат поєднує властивості банківського вкладу і цінного паперу. Передбачається, що банківські сертифікати можуть бути як відсотковими, так і дисконтними, повідомляє прес-служба ВР.

Відповідні зміни передбачається внести до Господарського кодексу та низки законів про цінні папери, фондовий ринок, про депозитарну систему, про інститути спільного інвестування тощо.

Перший заступник голови Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Михайло Довбенко, доповідаючи законопроект на засіданні Комітету, зазначив, що «це такий по суті певний гібрид цінного паперу, облігації і депозиту. Якщо говорити про якісь характеристики, то порівняно з цими інструментами — облігаціями або депозитами — банківський сертифікат має наступні переваги. У порівнянні з депозитом — вищу ліквідність, простота оформлення, бездокументарна форма, можливість відчужити сертифікат до закінчення строку на вторинному ринку.

Порівняно з облігацією реєстрація випуску відбувається протягом одного дня та не потребуватиме значної кількості документації, натомість облігація реєструється протягом 25 робочих днів. І банківський сертифікат — це перш за все результат двосторонніх домовленостей між банком та його клієнтом. Тобто такий інструмент створюється унікальний, може клієнт і банк створювати по суті інструмент у вигляді цінного паперу».

Члени Комітету під час голосування одноголосно підтримали законопроект. Ухвалення законопроекту, на їхню думку, сприятиме розвитку ринку капіталу через мобілізацію фінансових ресурсів та їх ефективне використання, запровадження нового виду фінансових інструментів банків в бездокументарній формі, що є зручним та технологічним у його випуску та обігу.

«Судово-юридична газета» повідомляла, що 12 жовтня Президент України Петро Порошенко підписав Закон про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби.

Додамо, раніше Верховна Рада України опублікувала зміни, внесені до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» щодо умов забезпечення соціальним житлом внутрішньо переміщених осіб.

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки