З’явився текст законопроекту про спрощення отримання громадянства біженцями

11:48, 16 декабря 2019
Президент подав до Верховної Ради законопроект, що стосується урегулювання питань громадянства України.
З’явився текст законопроекту про спрощення отримання громадянства біженцями
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради з'явився текст законопроекту №2590 «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства», який дозволить спростити отримання громадянства військовим і біженцям з Росії.

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроект має на меті актуалізувати окремі положення законодавства щодо набуття та припинення громадянства України й унормувати питання, що визначають підстави, за наявності яких не допускається набуття особою громадянства України.

Передбачається визначення категорій осіб, які для набуття українського громадянства замість подання зобов'язання припинити іноземне громадянство матимуть право подавати декларацію про відмову від іноземного громадянства. Зокрема, до таких осіб належатимуть особи, які в установленому законодавством України порядку уклали контракт на проходження військової служби у Збройних силах України; особи, які мають визначні заслуги перед Україною або прийняття яких до громадянства України становить державний інтерес для України; особи, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу у ЗСУ та нагороджені державною нагородою України; особи, які є громадянами держави, визнаної ВР державою-агресором або державою-окупантом, що зазнали у країні своєї громадянської належності переслідувань через політичні переконання, що підтверджується документом, виданим Міністерством закордонних справ України; діти таких осіб.

У проекті прописане запровадження для набуття громадянства України за територіальним походженням, прийняття до громадянства або поновлення у громадянстві України можливості складення присяги громадянина України іноземцем, який є громадянином держави, включеної Кабміном до переліку держав, громадяни яких для набуття нашого громадянства мають право на подання присяги громадянина України. Однак до зазначеного переліку держав не можуть бути включені держави, визнані Радою державою-агресором або державою-окупантом.

Також пропонується розширення підстав набуття громадянства України дітьми, у тому числі внаслідок усиновлення, встановлення опіки, піклування.

До того ж у документі пропонується перегляд підстав втрати громадянства України, а саме виключення з підстав для втрати громадянства України такої підстави як добровільне набуття повнолітнім громадянином України громадянства іншої держави та віднесення до таких підстав прийняття особи до громадянства України внаслідок обману, у тому числі невиконання зобов'язання, взятого особою в зобов'язанні припинити іноземне громадянство, декларації про відмову від іноземного громадянства або в декларації про відсутність іноземного громадянства, порушення присяги громадянина України.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства», що спрямований на вдосконалення правового забезпечення регулювання питань українського громадянства. 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська