Комітет Ради розглянув законопроект щодо забезпечення ВАКС приміщенням

10:35, 7 мая 2020
В обговоренні у режимі відеоконференції взяв участь керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко.
Комітет Ради розглянув законопроект щодо забезпечення ВАКС приміщенням
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У середу, 6 травня, відбулося засідання Комітету з питань антикорупційної політики Верховної Ради у режимі відеоконференції, у якому взяли участь 17 членів Комітету, передає офіційний сайт ВР.

Комітет розглянув “Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» щодо забезпечення суду приміщенням та інших питань роботи суду” (№3348).

Співавтор законопроекту голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна повідомила, що пропонує виключити із проекту пункт, який стосується кваліфікаційних вимог до суддів Вищого антикорупційного суду, оскільки до нього є питання, і залишити два інших. Перший, за її словами, визначає, що Вищий антикорупційний суд здійснює управління об’єктами державної власності, що належать до сфери його управління, а другий — продовжує строк повноважень слідчих суддів Вищого антикорупційного суду до трьох років, у той час як зараз він становить один рік без можливості переобрання.

В обговоренні у режимі відеоконференції взяв участь керівник апарату Вищого антикорупційного суду Богдан Крикливенко, який зазначив, що суд підтримує пропоновані зміни.

«Вищий антикорупційний суд — новий суд і нічого не отримав у спадок від інших судів. Для нас дуже важливо мати власні приміщення. На сьогодні орендуємо три приміщення, договори оренди яких продовжується лише на кілька місяців. Окрім того, вони перебувають у незадовільному стані, але ми не можемо їх відремонтувати», — сказав посадовець.

Богдан Крикливенко зазначив, що сьогодні Комітетом розглядається законопроект №3348 і на вирішення цих системних проблем також направлені законопроекти №3349, 3350, головними щодо яких є інші комітети. Він попросив їх підтримати.

Щодо другого питання, то керівник апарату суду попросив підтримати пропозицію «встановити не жорсткий імператив — один рік, а мати можливість слідчим суддям працювати до трьох років, якщо вони будуть мати таке бажання і таке рішення затвердять збори суддів». Він також поінформував про велике навантаження на суддів: «За вісім місяців роботи суду надійшло понад сім тисяч клопотань, які розглядали вісім слідчих суддів».

Підсумовуючи, представник суду сказав: «Даний законопроект дозволить забезпечити суд постійним приміщенням, а також проводити повільну ротацію, шляхом прийняття рішення самими суддями, що підвищить ефективність роботи Вищого антикорупційного суду».

Комітет прийняв рішення виключити із законопроекту пункт третій розділу другого, а перших два пункти залишити і рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Антикорсуд відзвітував за роботу під час карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду