НАЗК оцінило корупційні ризики «земельної Конституції»

18:22, 27 октября 2020
Нацагентство виявило, що законопроект № 2194 сприяє мінімізації корупційних ризиків у сфері землеустрою, однак пропонує кілька доопрацюваннь.
НАЗК оцінило корупційні ризики «земельної Конституції»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Законопроєкт № 2194, що передбачає зміни до Земельного кодексу, сприяє мінімізації корупційних ризиків. Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції.

НАЗК проаналізувало зміни до Земельного кодексу та інших законодавчих актів у сфері землі, запропоновані розробниками законопроєкту № 2194, та підготувало аналітичний огляд, у якому оцінило вплив положень проєкту на типові корупційні ризики у сфері землеустрою.

«НАЗК виявило, що законопроєкт № 2194 спрямований на мінімізацію поширених корупційних схем. Положення проєкту дозволяють унеможливити корупційні зловживання під час розгляду питання про передачу у власність або надання в користування, у тому числі в оренду, земельної ділянки, попередити конфлікт інтересів у діяльності розробників документації, забезпечити публічність інформації у сфері землеустрою», - сказано у повідомленні.

 Детальніше з аналітичним оглядом можна ознайомитися за посиланням.

Водночас за результатами антикорупційної експертизи НАЗК рекомендує доопрацювати певні положення законопроєкту для зменшення потенційних корупційних ризиків у процесі правозастосування, а саме:

  • встановити вичерпний перелік підстав для вилучення земельних ділянок, наданих у постійне користування із земель державної та комунальної власності
  • виключити повноваження громадських інспекторів на складання протоколів про адміністративні правопорушення;
  • деталізувати порядок та правові підстави проведення рецензування документації із землеустрою;
  • визначити кваліфікаційні критерії до складу Кваліфікаційної комісії, яка приймає кваліфікаційний іспит в інженерів-землевпорядників для їх сертифікації.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що законопроект, названий земельною Конституцією, підготовлений до ухвалення в цілому

Також ми аналізували законопроект № 2194

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва