Процедура кваліфікаційного оцінювання суддів: що можуть змінити депутати

16:54, 19 июля 2021
Вища рада правосуддя зможе без рекомендації ВККС вирішувати питання переведення судді апеляційного суду із ліквідованого суду до проходження кваліфікаційного оцінювання.
Процедура кваліфікаційного оцінювання суддів: що можуть змінити депутати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

16 липня у Верховній Раді зареєстрували проект Закону №5794 «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо усунення прогалин законодавства у процедурі кваліфікаційного оцінювання суддів».

Ініціатором законопроекту є народний депутат Роман Бабій.

У пояснювальній записці сказано, що основною метою прийняття законопроекту є усунення прогалин у законодавстві та правової невизначеності у статусі суддів, щодо яких Вищою радою правосуддя прийнято рішення про відмову у задоволенні рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення з посади судді на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення».

Також законопроект спрямований на оптимізацію та забезпечення економічної обґрунтованості бюджетних видатків на судову систему.

Законопроектом пропонується:

1) надати право Вищій раді правосуддя без рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вирішувати питання переведення судді апеляційного суду із ліквідованого суду до проходження кваліфікаційного оцінювання;

2) передбачити автоматичне (в силу закону та без ухвалення Вищою радою правосуддя окремого рішення) тимчасове відсторонення суддів, щодо яких наявне рішення про невідповідність судді займаній посаді до дня ухвалення Вищою кваліфікаційною комісією суддів України рішення про відповідність судді займаній посаді або до дня звільнення судді з посади. Наведене узгоджуються із існуючим порядком речей для автоматичного відсторонення за рішення Дисциплінарної палати ВРП, коли суддя має право оскаржити рішення до ВРП та суду, проте до розгляду питання ВРП є тимчасово відсторонений від правосуддя.

3) передбачити, що рішення ВРП про відмову у задоволенні рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів України про звільнення з посади судді на підставі підпункту 4 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України є підставою для проведення повторного оцінювання відповідності судді займаній посаді.

4) встановити, що базовий розмір посадового окладу судді, який тимчасово відсторонений від здійснення правосуддя, становить 5 прожиткових мінімумів  для працездатних осіб, розмір якого встановлено на 1 січня календарного року.

Зазначається, що прийняття цього закону дасть змогу поліпшити доступ до правосуддя громадян України, забезпечить їх право на своєчасне та справедливе судове рішення, дозволить попередити кадровий колапс в судовій системі, що негативно впливає на реалізацію права громадян України на звернення до суду та ставить під сумнів належне виконання Україною своїх зобов’язань перед Радою Європи в частині реформування судової системи.

Крім того, цей законопроект також сприятиме дотриманню конституційних гарантій незалежності суддів, які порушуються невизначеністю правового статусу окремих суддів; оптимізації та економічній виправданості видатків державного бюджету на суддівську винагороду суддям, які будуть мати можливість здійснювати правосуддя; підтримання професійної кваліфікації суддів, які наразі з незалежних від них підстав вже протягом кількох років не здійснюють правосуддя в умовах істотної зміни процесуального законодавства.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як формуватимуть перший склад комісії з обрання членів ВККС.

Крім того, Зеленський затвердив трирічну Стратегію розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва