Як зміняться пенсії чорнобильців: Рада розгляне новий законопроект

18:54, 27 марта 2019
До ВР внесено законопроект, що пропонує змінити пенсійні виплати ліквідаторам ЧАЕС.
Як зміняться пенсії чорнобильців: Рада розгляне новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

20 березня групою народних депутатів було подано на розгляд до Верховної Ради проект закону №10169 про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб.

У рішенні №6-р/2018 від 17 липня 2018 року КСУ наголосив, що держава зобов’язана нести відповідальність за вирішення проблем, пов’язаних із забезпеченням захисту прав, інтересів, гарантій, наданих особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Рівень соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, має бути таким, щоб забезпечувати їм гідне життя.

У пояснювальній записці зазначається, що «з метою забезпечення рівних можливостей щодо реалізації прав і свобод людини та громадянина законодавство України має забезпечувати однакове ставлення до усіх осіб із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, визначених ст. 10 Закону, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, а також осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю. Про це наголошують у своїх численних зверненнях до органів державної влади громадяни та представники громадських організацій осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Законопроектом пропонується забезпечити рівні можливості щодо обрахунку пенсій для громадян згаданої категорії із п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на 1 січня відповідного року».

Серед основних тез нового законопроекту — внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема наступних:

  • забезпечення путівками без лікування осіб, які супроводжують на лікування постраждалих;
  • нарахування особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інших ядерних аварій та їх наслідків пенсії у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати;
  • пільгові категорії доповнюються особами, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» публікувала постанову ВС про захист соціальних прав чорнобильців.

Також ми писали про особливості індивідуального перерахунку пенсій в Україні.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді