Захист соціальних прав чорнобильців: важлива постанова Верховного Суду

17:10, 26 марта 2019
Суд сформулював правовий висновок про застосування підпункту 1 пункту 4 Закону України.
Захист соціальних прав чорнобильців: важлива постанова Верховного Суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду висловився щодо збереження статусу потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Про це передає прес-служба ВС.

Визначення категорій зон радіоактивно забруднених територій до 1 січня 2015 року містилося у ст. 2 Закону України №796-XII від 28 лютого 1991 року «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Відповідно до цієї статті, до зон радіоактивного забруднення було віднесено: зону відчуження, зону безумовного (обов'язкового) відселення, зону гарантованого добровільного відселення та зону посиленого радіоекологічного контролю. 1 січня 2015 року набув чинності Закон України №76-VIII від 28 грудня 2014 року «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України», яким ст. 2 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» було виключено (пп. 1 п. 4).

Позивачка постійно проживала на території зони посиленого радіоекологічного контролю та продовжує проживати у цьому ж місці. З 1993 року вона має статус особи, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії, що підтверджується посвідченням. У 2016 році їй встановлено І групу інвалідності, захворювання пов'язане з впливом аварії на ЧАЕС, безстроково.

Позивачка звернулася до управління соціального захисту населення виконавчого комітету із заявою про оформлення та направлення до департаменту соціального захисту населення ОДА подання щодо присвоєння їй статусу постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії та видачі відповідного посвідчення. Управління відмовило, оскільки відповідно до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» у переліку зон радіоактивного забруднення немає зони посиленого радіоекологічного контролю.

Позивачка звернулась до суду. Суди першої та апеляційної інстанцій позов задовольнили. Посилання відповідача на зміни в законодавстві суди відхилили, оскільки жодних змін у правовому регулюванні статусу потерпілих від Чорнобильської катастрофи в Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не відбулось.

Судова палата з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду з такими рішеннями погодилася і в постанові від 20 березня 2019 року (справа №697/121/17) сформулювала правовий висновок про застосування пп. 1 п. 4 Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»: виключення з 1 січня 2015 року зони посиленого радіоекологічного контролю з переліку радіоактивно забруднених територій не позбавляє статусу потерпілих осіб, яким раніше, до 31 грудня 2014 року було встановлено статус і видано посвідчення постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Особа, якій видано безстрокове посвідчення громадянина, який постійно проживав на території зони посиленого радіологічного контролю (категорія 4), для цілей застосування п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», вважається потерпілою від Чорнобильської катастрофи.

З повним текстом постанови Верховного Суду від 20 березня 2019 року у справі №697/121/17 можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що суддею Житомирського окружного адміністративного суду Поповою О. Г. внесено до Верховного Суду подання в порядку ст. 290 Кодексу адміністративного судочинства України щодо розгляду справи №240/6263/18 як судом першої інстанції з ухваленням зразкового рішення.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва